Ретро

Балморал – мистичният замък на кралското семейство

Билетите за посещение в частните зони бяха разпродадени за часове...

Балморал – мистичният замък на кралското семейство

Снимка: Keystone/Getty Images

Туристическите обиколки на замъка Балморал, които ще дадат на посетителите възможност за първи път да се докоснат до вътрешността на шотландската резиденция на британското кралско семейство, са били разпродадени в рамките на едва 24 часа, след като беше обявено, че за първи път ще бъдат отворени "частните зони на замъка".

От 1 юли до 4 август замъкът ще може да бъде посетен от групи до 10 души с екскурзовод, като обиколките са организирани преди крал Чарлз Трети и кралица Камила пристигат там за лятната си почивка. Билетите за т. нар. "вътрешен тур на замъка" на цени от 100-150 лири с включен следобеден чай обаче бяха разпродадени още през първия ден от пускането им в продажба вчера.  

Посещенията на замъка от туристи ще бъдат първи по рода си от отварянето му през 1855 година. 

През септември 2022 г. кралица Елизабет II бе фотографирана в дневната на Балморал, докато очаква лидера на консерваторите Лиз Тръс, на която предстоеше да стане премиер и сформира правителство. Два дни по-късно, на 8 септември, кралицата почина. 

Станислава Пашкулова ни разказва за "мистичния замък на кралицата".

***

Замъкът Балморал е лятната резиденция на кралското семейство, която ги приютява ежегодно през топлите месеци. Защо се смята, че това е любимото място на кралицата, както и кои са любопитните истории, свързани с шотландския замък, ви разказваме днес.

Историята му започва през 1848 г., когато принц Албърт и кралица Виктория (прапрабабата на кралица Елизабет II) го наемат, а по-късно и купуват. След като имението става негова собственост, кралското семейство решава да разруши тогавашната „прекалено малка“ постройка и да построи на нейно място голям замък. Неоготическото произведение на архитектурата е дело на Уилям Смит, като някои от проектите са били променяни от самия принц Албърт.

Интересното е, че за разлика от Бъкингамския дворец и Уиндзорския замък, които принадлежат на Короната, "Балморал" е един от малкото имоти, които са лична собственост на кралското семейство. През 1931 г. замъкът отваря врати за посетители, но само в определени негови части като градините и балната зала. Смята се, че това е любимото място на кралицата – не само заради спиращите дъха гледки и безбройните възможности за излети, пикници и разходки сред красивата природа, но и заради усамотеността на "Балморал", която позволява на кралското семейство да си отдъхне от хорските поглед. 

И все пак, кои са любопитните истории, които свързваме с красивия шотландски замък? През 2003 г. на посещение в "Балморал" идва кралят на Саудитска Арабия, който е меко казано шокиран, когато на шофьорското място до него в една от колите сяда самата кралица Елизабет, пали двигателя и потегля. В родината му жените все още нямат право да шофират, а действията на кралицата, която е служила като механик и шофьор на камион през Втората световна война, са изтълкувани от него като явен феминистки акт. Друга интересна подробност е, че малцина са склонни да повярват, че в замъка в "Балморал" кралицата сама мие чиниите, докато принц Филип често прави барбекю за цялото семейство.

По повод едно от посещенията си в замъка бившият премиер Тони Блеър пише: „Мислите, че се шегувам, но не. Те слагат ръкавици и пъхат ръце в мивката. Кралицата пита дали си привършил с яденето, взема чиниите и отива да ги измие“. Ръкавиците за миене на съдове се срещат и в друг известен анекдот, свързан със самата Маргарет Тачър. След  посещение в "Балморал", където вижда как кралицата мие чинии без ръкавици, Желязната лейди ѝ подарява един чифт за Коледа.

Носят се слухове, че в балната зала на замъка има прилепи, които самата Елизабет се е опитвала да хване преди години, докато днес вече прислугата в замъка отговаря за натрапниците. "Балморал" е и мястото, където принцеса Даяна и принц Чарлз прекарват част от медения си месец. Той обаче приключва преждевременно заради кавга между младоженците. Една от най-забавните истории остава срещата на кралицата с група американски туристи, които посещават замъка, случайно я срещат и я заговарят. От размяната на реплики и най-вече от въпроса „Познавате ли кралицата?“ става ясно, че посетителите не са разпознали Елизабет, която стои пред тях. На куриозното питане тя отговаря с „не“ и посочва охранителя си, казвайки: „Но той я познава“.

 

Тиарата на принцеса Маргарет и нейната скандална история