Ретро

Балморал – мистичният замък на кралицата

Начин на живот

Замъкът Балморал е лятната резиденция на кралското семейство, която ги приютява ежегодно през топлите месеци. Защо се смята, че това е любимото място на кралицата, както и кои са любопитните истории, свързани с шотландския замък, ви разказваме днес.

Историята му започва през 1848 г., когато принц Албърт и кралица Виктория (прапрабабата на кралица Елизабет II) го наемат, а по-късно и купуват. След като имението става негова собственост, кралското семейство решава да разруши тогавашната „прекалено малка“ постройка и да построи на нейно място голям замък. Неоготическото произведение на архитектурата е дело на Уилям Смит, като някои от проектите са били променяни от самия принц Албърт.

Интересното е, че за разлика от Бъкингамския дворец и Уиндзорския замък, които принадлежат на Короната, "Балморал" е един от малкото имоти, които са лична собственост на кралското семейство. През 1931 г. замъкът отваря врати за посетители, но само в определени негови части като градините и балната зала. Смята се, че това е любимото място на кралицата – не само заради спиращите дъха гледки и безбройните възможности за излети, пикници и разходки сред красивата природа, но и заради усамотеността на "Балморал", която позволява на кралското семейство да си отдъхне от хорските поглед. 

И все пак, кои са любопитните истории, които свързваме с красивия шотландски замък? През 2003 г. на посещение в "Балморал" идва кралят на Саудитска Арабия, който е меко казано шокиран, когато на шофьорското място до него в една от колите сяда самата кралица Елизабет, пали двигателя и потегля. В родината му жените все още нямат право да шофират, а действията на кралицата, която е служила като механик и шофьор на камион през Втората световна война, са изтълкувани от него като явен феминистки акт. Друга интересна подробност е, че малцина са склонни да повярват, че в замъка в "Балморал" кралицата сама мие чиниите, докато принц Филип често прави барбекю за цялото семейство.

По повод едно от посещенията си в замъка бившият премиер Тони Блеър пише: „Мислите, че се шегувам, но не. Те слагат ръкавици и пъхат ръце в мивката. Кралицата пита дали си привършил с яденето, взема чиниите и отива да ги измие“. Ръкавиците за миене на съдове се срещат и в друг известен анекдот, свързан със самата Маргарет Тачър. След  посещение в "Балморал", където вижда как кралицата мие чинии без ръкавици, Желязната лейди ѝ подарява един чифт за Коледа.

Носят се слухове, че в балната зала на замъка има прилепи, които самата Елизабет се е опитвала да хване преди години, докато днес вече прислугата в замъка отговаря за натрапниците. "Балморал" е и мястото, където принцеса Даяна и принц Чарлз прекарват част от медения си месец. Той обаче приключва преждевременно заради кавга между младоженците. Една от най-забавните истории остава срещата на кралицата с група американски туристи, които посещават замъка, случайно я срещат и я заговарят. От размяната на реплики и най-вече от въпроса „Познавате ли кралицата?“ става ясно, че посетителите не са разпознали Елизабет, която стои пред тях. На куриозното питане тя отговаря с „не“ и посочва охранителя си, казвайки: „Но той я познава“.

 

Тиарата на принцеса Маргарет и нейната скандална история