Ретро

Джуди Гарланд, която не откри „страната отвъд дъгата“

Ретро

„Магьосникът от Оз“, песента Over the Rainbow, златната ера на музикалния филм в Холивуд. Зад всички тези емблеми на световната култура стои Франсис Едъл Гъм, родена през 1922 г. За нас тя е обичаната Джуди Гарланд, която постига мечтите на хиляди деца от онова време, но за сметка на това заплаща с щастието си. За живота й можем да научим не само от филма „Джуди“, който имахме възможност да изгледаме през зимата. Поглеждайки в невидимата същина, която стои зад певицата и актриса, ще открием една чувствителна и ранима душевност. Там е скрита болката от славата, от петте тежки брака и от това да носиш името Джуди Гарланд.

Тъгата, с която ще се бори до края на живота си, започва още в юношеските ѝ години. Неин първоизточник е ранната слава, която е естествено следствие от таланта. Вече съзряла, Гарланд открива алкохола и наркотиците като средство за заглушаването на тази нелечимата тъга.

Въпреки невероятния глас за филмовите продуценти външният вид на Джуди бил проблемен на моменти, макар и да изглеждала впечатляващо на камера.

Първите си стъпки в сценичното изкуство прави със своето семейство. Родителите ѝ са водевилни актьори и собственици на малък театър. Без съгласието на трите си дъщери те ги включват в семейния бизнес. Така стават известни като Сестрите Гъм. Името, разбира се, предизвиква насмешка у зрителите. Ето защо друг актьор, Джордж Йезел, предлага да помислят над по-приемливо име. Идеята за новото име се ражда спонтанно, когато той анонсира сестрите като „по-красиви от венец цветя“. Чувайки думите му, Джуди веднага избира думата garland за свой псевдоним. Или поне това твърди Лорна Лъфт, една от дъщерите на Джуди.

Новите си приятели актрисата среща едва на 10. Те не са хора, а приспивателни хапчета, които майка ѝ осигурява в изобилие. За последната се твърди, че е болезнено амбициозна и че собствената й дъщеря я нарича „зла вещица от Запад“. И навярно е заслужено. Големите амбиции карат Етел Гъм, майката на Джуди, да я заведе на кастинг пред Луис Б. Майер. Не минали и няколко минути, когато Майер осъзнал, че момичето притежава нечуван глас и рядко срещана красота, която е видима най-вече на лентата. Същият подлага Джуди и на сексуални унижения, и то пред погледа на майка ѝ. Но въпреки това актрисата остава в Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). 

Устремът на кариерата е даден, а култовият договор – подписан. Затова Джуди обича да казва, че е родена на 13 в студиото на MGM. Това гарантира множество роли в различни филми и представления. Най-запомняща се е ролята ѝ на Дороти в „Магьосникът от Оз“, за която всъщност се явява на кастинга при Майер през 1939 г. Нейни чести партньори са Мики Руни, в когото се влюбва, и Джийн Кели. Едни от най-големите суперлативи печели за участието в „Роди се звезда“

Звездни обаче не могат да бъдат наречени дните в компанията. Джуди е подложена на изтощителни 18-часови работни дни (6 дни в седмицата), изтощителните диети (защото възрастта ѝ предполагала да пълнее), богато гарнирани с коктейли от амфетамини, а понякога и сънотворни в редките случаи, когато актьорите са можели да спят нормално. Оказва се, че и любимият на Гарланд по онова време, Мики Руни, е в същата безизходна ситуация. От „страната отвъд дъгата“ няма и помен. Джуди е машината за пари на MGM.

Има и още...


Годината е 1947-а. По време на снимките на „Пиратът“ Джуди получава нервен срив, заради който попада в санаториум. Няколко години преди това е преминала през още няколко продукции, няколко връзки и брак с музиканта Дейвид Роуз, придружен от аборт по настояване на майка ѝ. Сривът от 1947 г. отвежда Гарланд и до първия опит за самоубийство чрез прерязване на вените със стъкло. Заради него е настанена в психиатрична клиника. „Пиратът“, който излиза през 1948 г., е още едно разочарование.   

По време на снимките на новите продукции Джуди започва системно да закъснява или да не се явява на снимачната площадка. Междувременно се подлага и на електрошокова терапия за лечение на депресията. Следва и престой в болница в Бостън, където открива утеха в разговорите с деца с увреждания. Завръща се в Лос Анджелис значително напълняла. А новата ѝ роля предполага тънка талия. Затова се връща към обичайния прием на лекарства. При последното си отстраняване от филм Джуди прави нов опит за самоубийство, прерязвайки гърлото си със счупена чаша. Случката е силно преувеличена от таблоидите. Оказва се, че просто е искала „да заличи миналото и бъдещето, да накара онези, които са я наранили, да страдат“. След 15 години в студиото, през септември 1950 г. Гарланд се разделя с Metro-Goldwyn-Mayer. Интересно е, че по време на снимките на римейка на „Роди се звезда“ от 1954 г. Джуди отново оправдава отсъствието си с влошеното душевно състояние. 

През ноември 1959 г. Джуди е диагностицирана и с хепатит. Дренирани са огромни количества телесни течности и е изписана през януари 1960 г. в лошо състояние. Дадени са ѝ пет или по-малко години живот, или инвалидизиране при по-голяма продължителност на живота. Вместо да страда Джуди изпитва състояние на облекчение от понесения през годините товар. И вместо към смърт животът я тласка към „Шоуто на Джуди Гарланд“, което носи невиждан успех на CBS и знаменити гости като Дийн Мартин и Франк Синатра. И въпреки смелите заявки, че тя никога не би водила седмично предаване, е принудена да наруши своеобразния си обет заради силно влошеното финансово състояние, породено от ниските приходи от някои филми. Но успехът на шоуто, донесъл му номинация за награда "Еми", е краткотраен заради наличието на конкурентно предаване по NBC. 

Личният живот на Джуди Гарланд е не по-малко наситен с драматични епизоди. Първата ѝ връзка с Дейв Роуз гарантира нейната свобода от оковите на майка ѝ. Двамата се обичат толкова силно, че си купуват малко влакче и търсят новия си дом. Ала намесата на майка ѝ и неодобрението на продуцентите надделяват над щастието. Бракът, който е станал факт след още повече препятствия, е прекратен след като Джуди е принудена да направи аборт. Страхът ѝ да се завърне в предишния си живот заради раздяла с Дейв, се сбъдва. 

Идва ред и на поредния забележителен момент от актьорското творчество на Джуди. Този път носи заглавието „Ще се срещнем в Сейнт Луис“. На снимачната площадка открива Винсент Минели. Още един значително по-възрастен мъж, в когото се влюбва. Тяхно дете е не кой да е, а самата Лайза Минели. Неодобрението на Луис Майер отново оказва своето влияние. И не само. Минели се оказва бисексуален. Така той кара Джуди да преживее повторно позорна ситуация от миналото. Баща ѝ също е бил уличен в хомосексуализъм, като с това опозорява семейството си, а иронично, години след това едни от най-големите почитатели на Джуди стават именно цели тълпи от гейове. Отново с Минели са свързани някои от най-тежките ѝ депресивни състояния, уволнението от MGM, но и щастието от появата на Лайза.

Има и още...


Още една знаменита връзка Гарланд има със Сидни Лъфт – хулиган и бизнесмен със съмнителни идеи, който изпълнява и функциите на неин мениджър. От брака си с него, продължил 14 години, има две дъщери. Той пък урежда много от участията ѝ, като не пропуска повод да похарчи парите от приходите. Заради него получава и ролята в „Роди се звезда“. Завръщането на снимачната площадка удвоява дозите на алкохола и лекарствата, а печалбите от повече от 50 000 долара на седмица още веднъж не са достатъчни за преодоляването на финансовите трудности. Те винаги са следствие от лошото им управление на близките ѝ или от щедрост към благородни каузи дори в състоянието на недоимък.  

Но какво се случва с политическите ѝ убеждения? Учудващо за мнозина, тя е демократ. Участвала е в Холивудския демократически комитет. Тези убеждения водят до едно здраво приятелство с Джон Кенеди и съпругата му. Разговорите между президента и Гарланд не били рядкост. И имали свой уникален начин, по който завършвали. Джуди обичала да пее по телефона строфи от Over The Rainbow на своя приятел.

1969-а е последната година от живота на Гарланд. Тогава пее в клуб в Лондон, съгласно петседмичен договор, който е сключила. Последният ѝ концерт е проведен през март в Копенхаген. А петият ѝ съпруг е Мики Дийнс – най-големият ѝ снабдител с хапчета за успокоение. Именно той открива любимата си мъртва на 22 юни. Основната причина за смъртта е злоупотребата с алкохол и опиати. Погребана е цяла година след смъртта си. Дотогава тялото ѝ е било в крипта. Парите за погребението не са били достатъчни до момента, в който дъщеря й Лайза събира сумата. След аутопсията е потвърдено, че е имала цироза, резултат от алкохолизма.

Ние ще запомним Джуди Гарланд с концерти като този в "Карнеги Хол", песни и филмови роли, достигащи днес до нас виртуално.  "Тя се раздава толкова щедро, че все още не е открита валутата, в която можем да ѝ се отплатим“, казва Джеймс Мейсън. И въпреки своята всеотдайност Джуди никога не пристъпва в „страната отвъд дъгата, за която копнее през целия си живот, продължил само 47 години.

 

 Императрица Сиси: когато болката победи щастието