Ретро

Екатерина, първата императрица на Русия

На днешната дата е родена първата руска императрица

Екатерина, първата императрица на Русия

Портрет на Петър I, художник: Пол де ла Рош

Екатерина I, която е родена на днешната дата, е една необичайна руска императрица. Произходът й не е знатен, не може да пише на руски език, работила е като прислужница, но стъпка по стъпка стига до трона на Русия.

Родена под името Марта Елена Скавронска, Екатерина е втората съпруга на Петър I Велики и императрица на Русия от 1725 до 1727 г. Тя е първата жена, управлявала като монарх Русия. С нея започва и един успешен период на управление от страна на няколко императрици. И двамата с Петър I полагат усилия да модернизират руската страна и да приложат някои западни модели.

Няма официални документи, които да разкриват истинския произход на Екатерина I. Предположенията на историците варират между Швеция, селце в Полша или някоя от Балтийските републики. Известно е, че съвсем малка остава сираче, след като родителите й умират от чума. Отгледана е в дома на местен пастор.

Когато е на 17 години, тя се жени за шведски кавалерист. Животът й обаче се променя заради Великата северна война между Русия и Швеция – тя е омъжена за първия си любим едва няколко дни, тъй като мястото е окупирано от руски войски.

Марта попада в плен и е отведена, за да работи при военните като перачка и прислужница.

Така попада в дома на княз Александър Меншиков, което е началото на нейното издигане. С него Екатерина остава дълбоко свързана през целия си живот. В началото е негова прислужница. Има спорове дали те са били просто приятели, или са имали и интимни отношения. Сигурно е, че дълги години се подкрепят и поддържат близки отношения.

Именно в дома на Меншиков Екатерина е забелязана от бъдещия владетел на Русия – Петър I.  С какво го е пленила бъдещия и как е започнала връзката им, не е ясно, но двамата се женят на тайна церемония през 1707 г. По-късно се състои и тяхната официална сватба. Носели се упорити слухове, че съпругата на Петър се занимава с магии и всъщност го е омагьосала.  

Марта приема православната вяра и името Екатерина Алексевна. Кръстник ѝ става синът на Петър от първия му брак – Алексей. Екатерина и Петър имат 9 девет деца, от които само 2 доживяват до зряла възраст.

Има още...


Петър I е известен в руската история със строгия си нрав, но се твърди, че съпругата му знае как да му въздейства и да го смирява. Императорът е непримирим, когато става дума за предателство – лично обезглавява военни, които участват в бунтове. А когато започва да подозира собствения си син Алексей в измяна, не се поколебава да го разследва, а после и осъди на смърт.

Орденът „Света Екатерина“ е създаден от императора по случай тяхната сватба. В многобройните писма помежду им, когато императорът е на бойното поле, той се обръща към нея нежно. 

Когато Петър I умира, Екатерина заема мястото му на престола и управлява страната две години до смъртта си. Тя не променя политиката на Русия, но но печели обичта на народа се заради финансови нововъведения. Екатерина намалява разходите за армията и освобождава населението от някои данъци. Тя е първата жена, която управлява Руската империя, поставяйки началото на един век почти изцяло доминиран от жени, включително дъщеря й Елисавета и Екатерина II, които продължават модернизирането на Русия.  

 

7 бюти тайни от най-великите жени в историята