Ретро

Ирландката Вайълет Гибсън, която опита да убие Мусолини

Атентаторката с аристократични корени

Ирландката Вайълет Гибсън, която опита да убие Мусолини

снимка: Италианско вътрешно министерство / публични архиви

Ирландката Вайълет Гибсън е един четиримата души, опитали да убият италианския фашистки диктатор Бенито Мусолини, и именно тя достига най-близко до целта.  

Опитът за покушение се случва на днешната дата още през 1926 г. , докато Мусолини изнася реч в Рим. Дребна жена успява да стреля, като един от куршумите засяга Мусолини, но не смъртоносно. Неговите привърженици се нахвърлят върху нея, но полицията я арестува и отвежда, което практически спасява живота й.  

Вайълет Гибсън произхожда от заможно англо-ирландско семейство. Нейният баща е барон Ашборн, лорд-канцлер на Ирландия, а самата Вайълет е дебютантка в двора на кралица Виктория. 

Когато стреля по Мусолини, тя е на 50 г., а след покушението прекарва известно време в италиански затвор. Гибсън поддържа версията, че е пратеник на Бог, което кара властите да предположат, че не е стабилна психически. Самият Мусолини иска нейното освобождаване и тя е депортирана в Англия и настанена в психиатрична клиника там. Предполага се, че е изпратена в чужбина, за да спести смущението от публичен процес в Италия.

В последните дни от живота си в Англия, Вайълет Гибсън изпраща редица писма до обществени фигури – включително кралица Елизабет и Уинстън Чърчил, в които призовава за освобождаването си от болницата, но остава в психиатрична клиника „Свети Андрю” до края на живота си.

Миналата година в Ирландия излезе филм, който разказва историята на Вайълет Гибсън. През март тази година властите в Дъблин одобриха поставянето на плоча на мястото, където е израснала, на която ще бъде представена на активен антифашист. Предложението е на независимия градски съветник от Дъблин Маникс Флин, който посочва, че Вайълет Гибсън е човек, когото „по някаква странна причина ирландският и всъщност британският народ напълно игнорират“. Той добавя: „Ако погледнете Първата или Втората световна война, жените бяха точно там с мъжете“.

 

Най-добрият таен агент на Англия през 20 век – домакиня с 3 деца