Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Как една американка в Париж създаде най-известната книжарница в света

Как една американка в Париж създаде най-известната книжарница в света
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Едва ли има човек, който може да чете и да не е чувал за книжарница „Shakespeare and Company“ в Париж. Това място освен, че е сред топ забележителностите, е и най-известната книжарница в света.  А за тази титла конкуренцията е сериозна – от Libreria Acqua Alta във Венеция до Atlantis Books в Санторини, през поне няколко отвъд океана, като The Strand в Ню Йорк, например.

Зад „Shakespeare and Company“ стои Силвия Бийч – една американка в Париж!  В началото на XX век тя превръща книжарницата си в интелектуално средище на личности като Хемингуей, Джуна Барнс, Джеймс Джойс, Джеймс Болдуин, Езра Паунд, Гертруд Щайн и много други.

Силвия Бийч остава в историята със смелостта да публикува „Одисей“ на Джойс. На нея отчасти дължим и откриването на Хемингуей като писател – тя е настоявала да се публикува първата му книга „Три истории и десет поеми“ (1923 г.), а после я е продавала в книжарницата си.

Американката останала в Париж, когато през войната немците влезли в града, а когато пред прага на „Shakespeare and Company“ се появил нацистки офицер, за да си купи „Бдение над Финеган”, тя отказала да му я продаде. Той й дал време да размисли до другия ден, но тя предпочела да затвори книжарницата завинаги още същата вечер, като преди това пренесла сама всички 5000 книги в апартамент наблизо - сутринта нацисткият офицер открил помещението празно.

Силвия Бийч е родена в Балтимор, Мериленд, през 1887 г.,  прекарала е по-голямата част от живота си в Париж. Първо, няколко години с родителите си, а късно се върнала сама, за да учи съвременна френска литература. Докато правела проучване, попаднала на книжарницата-библиотека La Maison des Amis des Livres на улица Odeon 7. Там се запознала и се влюбила в една французойка – Адриен Мониер, освен много интересна и екстравагантно облечена,  е и първата жена собственик на книжарница-библиотека изобщо. Двете прекарали заедно 36 години, до смъртта на Адриен.

В началото Силвия искала да отвори клон на книжарницата на Адриен в Ню Йорк, но нямала почти никакъв капитал (освен 3000 долара от майка си). В Париж наемите по това време били далеч по-ниски и затова се спряла на идеята да отвори книжарница-библиотека за литература на английски език в Париж. Така се родила първата „Shakespeare and Company“ на улица Dupuytren 8. Силвия станала бързо много популярна и сред французи, и сред голямата група американци в Париж. През 1921 г.  разширила дейността си и преместила книжарницата на улица Odeon 12. Именно там, през 1922 г., решила да помогне на Джеймс Джойс и да издаде сама „Одисей“. Днес на това място има възпоменателна плоча, на която е посочен и  апартаментът, където е отпечан романът.

По време на Голямата депресия книжарницата оцелявала най-вече заради подкрепата на приятели на Силвия. През 1936 г. Андре Жид имал гениалната идея да организира известни писатели в специален клуб - „Приятели на Shakespeare and Company“. Хората плащали по 200 франка годишно, за да посещават литературни четения в книжарницата, а списъкът на писателите бил достатъчно интересен, за да бъдат постоянно заети всички 200 места.

По време на Втората световна война книжарницата затворила, а Силвия скрила книгите в апартамент над книжарницата. Хемингуей символично „освободил“ „Shakespeare and Company“ през 1944г., но книжарницата никога не отворила отново.  Адриен се самоубила през 1955 г., а през 1956 година Силвия издала мемоарите си в „Shakespeare and Company“, където описала от първо лице съзвездието литературни таланти, интелектуалци и личности, свързани с нейната книжарница.  

Силвия умира през 1962 година. Десет години по-рано американецът Джордж Уитман  е открил друга книжарница, която, през 1964 г., в чест на Силвия Бийч, преименува на „Shakespeare and Company“. Това е и книжарницата, която посещават туристите днес. Намира се на Rue de la Bûcherie. След смъртта на Джордж, книжарницата е наследена от неговата дъщеря Силвия Бийч Уитман. Тя носи името на  Силвия Бийч – американката в Париж, създала най-известната книжарница в историята.

 

 

 

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.