Ретро

Перлите на София: Семинарията

Висшият клир на Българската православна църква е съставен от възпитаници на духовната школа. Софийска духовна семинария дава своя принос в областта на академичното знание, като част от завършилите защитават докторски дисертации в различни научни сфери...

Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" е основана като средно общообразователно духовно училище за господа на възраст от 15 до 20 години от цялата страна. В редиците й се приемат и етнически българи от Македония, Молдова, Украйна и Албания. [[more]] Строежът на сградата на семинарията започва през доста далечната 1902 г. върху подареното от Столичната община място от 50 дка в местността Куру баглар - голо възвишение, южно от София. На 31 март същата година на това място се стича огромно човешко множество: Негово Царско Височество княз Фердинанд I полага основния камък, а водосвет отслужва председателят на Св. Синод, Варненският и Преславски митрополит Симеон. На богослужението присъстват преподаватели, министри, държавници и общественици.

Проектът на зданието е на австрийския архитект Фридрих Грюнангер, който използва възрожденски елементи от българското църковно строителство, а средствата са щедро осигурени от Светия синод, от църковни и народни дарения. Кой колкото коже, княз Фердинанд например лично дарява 25 000 златни лева. Забележително, строежът е завършен само за половин година.

През 1905 г. Столичната община дарява на Софийската духовна семинария още 30 дка земя и дворът се разширява до 94 дка. Под зоркият поглед на своите учителите семинаристите го превръщат много скоро в прекрасен парк. На 88-те му декара са засадени изключително редки растителни видове.

Но семинарията продължава да се разраства и на 21 юли 1923 г. започва изграждането на нова сграда върху площ от 800 кв.м. По препоръка на държавния архитект тя е построена на празното място зад семинарското игрище.

По време на комунистическата власт - изненада! - сградите на Софийската духовна семинария са предоставени за Дворец на пионерите. Доброто тържествува и през пролетта на 1990 г. с министерско постановление сградите на Софийската духовна семинария са върнати и днес в тях продължава обучението в традициите на национално-православните ценности.

Save