Ретро

Картичка от морето: Да си спомним за Слънчев бряг и Несебър

Едни от най-красивите курорти, завинаги изгубени в миналото.

Картичка от морето: Да си спомним за Слънчев бряг и Несебър

Пътят към Несебър...  картичка от 1989 г.

Едни от най-емблематичните курорти на Черноморието са вече безвъзвратно изгубени в миналото. Особено мъчно ми е за Слънчев бряг и Несебър, както ги помня от моето детство. Разположени един до друг, те умело балансираха между удоволствието от разходка сред архитектурно-историческото богатство на Стария град на Несебър и широката ивица на Слънчев бряг с модерни нови хотели, обградени от пясъчна ивица и зеленина. Днес Несебър се превърна в битпазар, а Слънчев бряг е презастроен и хаотичен, без сенките на дърветата и спокойствието на плажовете, като лъскавият курорт се споменава единствено и само в криминалните хроники и се асоциира основно с безпаметните пиянства на чуждите туристи и съмнителните посетители на клубовете. 

Слънчев бряг – една от перлите на родното Черноморие, вече е в историята. Но сантиментът ни кара да съберем едни от най-хубавите картички от курорта с помощта на приятелите ни от Изгубени в миналото

Изграждането на Слънчев бряг започва през 1958 година, като със строежа му се засажда и богат лесопарк, който придава невероятен облик на комплекса. При изграждането на курортното селище са запазени дюните и съществуващите дървесни насаждения, които са допълнени с нови южни видове. Плажът е с приказен фин златист пясък, а и е доста дълъг – 6,5 км и широк 30 – 60 м, като на места достига до 150 м. 

Хотелите са много, но красиво разположени и с максимална видимост към морето. През 1958 г. се появява първото заведение в Слънчев бряг – стол "Оазис", а в началото на юни 1959 г. е открит и първият ресторант в курорта – "Нептун". Известните многоетажни хотели са „Бургас”, „Витоша”, „Рила”, „Пирин” и „Кубан”, които приютяват много български и чуждестранни гости, които през годините продължават да се връщат в красивия и зелен курорт. В нощния бар на "Кубан" има и уникално вариететно шоу.

И още ... 


Слънчев бряг е мястото, в което музиката и изкуството са в апогея си през летните месеци – там се провежда международният фестивал за популярна песен "Златният Орфей" (1965 – 1999), дни на симфоничната музика, модни ревюта и различни плажни състезания.

Когато говорим за Слънчев бряг, няма как да не споменем и красивия Несебър. Старият град е обявен за архитектурно-исторически резерват още през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към Списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО. Няма да забравя страхотните разходки по провлака над морето, докато стигах от новия град, където нощувахме, до приказния стар град и калдъръмените му улички, в които се криеха руини от църкви, останки от паметници и уютни дворчета, в които под астмите се гушеха масички на заведения. Там рибата и изстуденото бяло вино, произведено наблизо, винаги бяха на почит. 

Сега хаосът е пълен. Красотата на Стария град се губи сред купища сергии, пристройки и започнати и недовършени семейни хотелчета. Емблематичните вятърни мелници вече не са така горди и аристократично разперили криле към небето, а презастрояването на Свети Влас, Слънчев бряг и Несебър още повече ни изпълва с носталгия по отминалата слава на любимите курорти. Но поне ни останаха снимките и картичките. Вижте ги и в нашата галерия

 

10 мига на Ангелкова и защо няма да ни липсва