Ретро

Мария Кюри - откривателката

Ретро

Мария Кюри - откривателката

Мария Кюри с дъщерите си Ирен и Ев.

Днес отбелязваме годишнина от рождението на Мария Кюри – физичка и химичка, първата жена с две Нобелови награди в две различни области на науката.  

Мария е родом от Варшава, най-малкото от петте деца на семейство Склодовски. Родителите ѝ са учители и директори на местни училища. Година след като завършва гимназия се записва в нелегалния т.нар. „Летящ университет“ – неговото съществуване дава възможност на жените в Полша също да получат висше образование. Така започва нейната работа в областта на химията. Заминава за Париж през 1891 г., година по-рано там е отишла сестра ѝ, така че за кратко остава при нея.

По това време Мария е изключително бедна, случвало ѝ се е даже да припада от глад, но за нищо на света не се отказва от науката. Започва да преподава физика и химия, а паралелно с това учи и в Сорбоната, където среща бъдещия си съпруг Пиер Кюри, който тогава е преподавател. Първоначално отказва брак с него, тъй като иска да се върне във Варшава, за да преподава. Накрая наистина заминава, но е отхвърлена от Краковския университет, защото е жена. Пиер Кюри успява да я накара да се върне обратно във Франция.

Изминала е една година от първата среща на Мария и Пиер и на 26 юли 1895 г., на съвсем скромна церемония, двамата сключват брак. Заедно се отдават на изследването на радиоактивността, междувременно им се раждат две деца – момичетата Ирен и Ева. През 1903 г. Мария става първата жена в историята, получила Нобелова награда за работата си в областта на физиката. Поделя си я със съпруга си Пиер и с учителя си Анри Бекерел.

Всъщност Нобелова награда е получавал всеки член от семейството ѝ (с изключение на по-малката ѝ дъщеря) – съпругът ѝ за физика, дъщеря ѝ Ирен и нейният мъж за химия, а съпругът на Ева – за мир. През 1911 г. Мари отново получава Нобелова награда – този път за химия, заради откриването и изучаването на елементите радий и полоний, с което тя става първият човек с две присъдени награди.

В процеса на изучаване на радия Мария не е съвсем наясно колко е опасен за здравето, затова и не носи предпазно облекло. Носела проби със себе си, имала е и талисман от радий. Облъчването ѝ е причината за усложненията и нейната смърт през 1934 г. Тя е първата жена, чието тяло е положено във френския Пантеон, заради личните й постижения, а не тези на мъжа ѝ, но се предполага, че тленните ѝ останки ще бъдат радиоактивни в следващите 15 века, затова са в оловен ковчег.

Кои са "Радиевите момичета"?