Ретро

Най-бляскавите години на Филмовия фестивал в Кан

През месец май погледите на всички медии се вторачват в червения килим на малкото френско градче Кан. Именно там от 1946 година насам

През месец май погледите на всички медии се вторачват в червения килим на малкото френско градче Кан. Именно там от 1946 година насам може да срещнете най-красивите жени на планетата и най-стилните мъже в киното. Кинофестивалът в Кан привлича все повече погледи и неизменно създава новините, които допълват ежедневния новинарски поток. Всяка година събитието не само определя носители на „Златната палма“ или „Златната камера“, но е и седмицата на мода и стил, в която всяка рокля, прическа, грим или жест са заснети, показани и обсъдени. [[more]] Идеята за кинофестивала се появява през 1939 година. 1 септември трябва да бъде датата на откриването, но за нещастие това е денят белязан с друго начало – Германия напада Полша и започва Втората световна война. Фестивалът се отменя, но идеята за него не изчезва и още през 1946 година, когато Европа, а и целият свят се съвзема след разрушенията, Кан започва да посреща киногости.

Тази година фестивалът се провежда за 71-и път, но вместо да разглеждаме ослепителните тоалети, с които се появиха звездите, решихме да си припомним някои емблематични кадри и лица от миналия век.