Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Първата булчинска рокля или как кралица Виктория променила модата

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

На 10-ти февруари 1840 година кралица Виктория се омъжила за своя любим принц Албърт Сакс-Кобург-Гота. За този специален ден тя облякла бяла рокля  – за първи път в историята и така сложила началото на традиция, която продължава и до днес.

Сватбата на Виктория и Албърт била едно от най-големите събития на века и съответно роклята на кралицата има не по-малко забележителна история. Преди Виктория да реши да облече бяла рокля за венчавката си, булките обличали красиви официални рокли в различни цветове, които носели и в други официални случаи. След кралската сватба и снимките от нея, които обиколили Европа, булките започнали да носят бели рокли, дори името им било „викториански“ – с деколте с голи рамене, кринолин и шлейф. Този модел е достатъчно популярен след булките и до ден днешен.

Атлазената рокля на Виктория била ушита в Лондон, само дантелата била изработена в графство Девън, като за тази част от тоалета с размер 137х76 сантиметра десетки плетачки се трудили половин година. На главата си Виктория носела венец и дантелен воал, вместо традиционната корона. В унисон с традицията да носи и нещо синьо, Виктория добавила към роклята любимата си сапфирена брошка, подарък от Албърт.

Сватбените дантели останали завинаги част от тоалета на кралицата – тя била с тях на кръщението на всичките си девет деца, на сватбите им, а най-малката й дъщеря - Беатрис - била удостоена с честта да облече майчината рокля на собствената си сватба. Кралица Виктория пазела до преклонна възраст и ветрилото си, а специалната сватбена риза с дантели станала кръщелна за потомците й чак до наши дни.

Бракът на Виктория и Албърт бил сключен по любов и те живеели в пълна хармония. Смъртта на принца на 42-годишна възраст бил абсолютен шок за кралицата. До края на живота си тя носела траур, но в последните си дни се разпоредила да я погребат в бяла рокля за любимия Албърт, със сватбения воал. Роклята й днес се пази в Кенсингтънския дворец, а традицията на белите рокли изглежда вечна.

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...