Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

По-голяма и от Мария Калас

По-голяма и от Мария Калас
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Изумително красив глас, обхващащ три октави и сравним на световната оперна сцена единствено с Мария Калас. Това е историята на една българка, която също като Калас имала всички предпоставки да остане в историята на изкуството като легенда – труден живот, успех на големите световни сцени и една съдбоносна любов. Христина Морфова обаче нямала шанса да остави голямо наследство от записи и за красотата на нейния глас свидетелстват главно запазените спомени на очевидци.

Христина Морфова е родена в Стара Загора на 24 април 1889 г. в много бедно семейство. Баща й и майка й имат седем деца от предишни бракове, а Христина е деветото дете в семейството. Всички други са момчета. Христина е едва на четири годинки, когато родителите й се разделят. Тъй като нямат възможност да я гледат, я оставят в приемно семейство.

Там тя живее като същинска Пепеляшка – носи дърва, чисти и спи на земята. Един от големите й братя научава това и я прибира при себе си.

Изобщо Христина Морфова живее във време, когато мъжете определят женската съдба и това много пъти влияе на личния й живот. Братята на Христина виждат, че тя има хубав глас и обича музиката, и единият от тях, който е музикант – Александър Морфов – я насочва към пеенето.

През 1906 г. Христина Морфова заминава да учи в Прага. Със себе си тя носи една златна пара от майка си и не познава в Чехия абсолютно никого. Съдбата се намесва и тук. Български студент я отвежда в дома на пианистката Людмила Прокопова. От този ден Людмила става най-близкият човек на Христина Морфова, нейна корепетиторка и дясна ръка, двете не се разделят до края на живота си.

Връзката им е осмивана и одумвана приживе, а семейството на Морфова и нейната официална биография я отричат и до днес.

Нелепо е през ХХІ век две жени, които са живели заедно 30 години и са си пишели любовни писма, да бъдат наричани целомъдрено „приятелки“, но изглежда родината на Христина Морфова все още не е готова да й прости, че е живяла така, както е искала.

В Прага Христина веднага е приета в консерваторията при проф. Пивода, а по-късно специализира в Париж при проф. Иснардон. Назначена е за солистка в Пражката опера и всъщност е по-любима и по-известна в Чехия, отколкото тук.

В Прага тя записва плоча, за нея има написана книга, както подобава на истинска звезда.

В периода между 1910 г. и 1930 г. Христина Морфова е една от най-големите оперни певици на своето време и гастролира на всички известни оперни сцени – Чехия, Словакия, Германия, Полша, Италия, Англия. В САЩ издават плоча с нейни изпълнения и по настояване на певицата в записите е включена и българска народна песен. Изобщо Христина Морфова познавала отлично българския фолклор и била влюбена в народните песни. Никой концерт не минавал, без тя да включи в програмата поне няколко песни.

Европейската преса пише за нея:

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...