Ретро

Помним ги добре – бохемите от Chelsea Hotel

“I remember you well in the Chelsea hotel” (помня те добре в “Челси” хотел), пее Лана дел Рей в едноименната песен

Помним ги добре – бохемите от Chelsea Hotel

Снимка: kidsofdada

I remember you well in the Chelsea Hotel ( "Помня те добре в хотел "Челси ") – пее Лана дел Рей в едноименната песен, отдавайки почит на Ленард Коен, който изпява парчето през 1974 г., и Джанис Джоплин. Песента е написана с и за Джоплин по време на кратката им връзка с Коен в легендарния хотел “Челси” в Ню Йорк.

И все пак, Лана ни кара да се чудим дали е просто опиянена от онова велико време, в което Чарлз Буковски и Джак Керуак са пиели любимите си питиета там, без да мислят да си лягат, или в песента става въпрос за някой от личния ѝ живот, който ще си остане безименен. Няма значение, защото песента е хубава и припомня за толкова много личности, свързани с този известен хотел, който нямаше да има славата си, ако не бяха именно те - бохемите от Chelsea Hotel.

Помним ги добре – бохемите от Chelsea Hotel

Сгушен в сърцето на оживения квартал Челси в Манхатън, Chelsea Hotel е живо свидетелство за бохемския дух и артистичния плам, които определят Ню Йорк от десетилетия. Подобно на Factory или Studio 54, Chelsea Hotel играе голяма роля в изковаването на артистичната легенда на града. Тази емблематична забележителност е била домакин на еклектична смесица от писатели, музиканти, художници и културни светила, спечелвайки своето място като символ на творческа свобода и изразяване.

Обитаван от множество артисти, от Джак Керуак и Чарлз Буковски, през Пати Смит и Робърт Мейпълторп, до Джанис Джоплин и Анди Уорхол, който дори заснема в него своя експериментален филм Chelsea Girls, потапящ зрителите в артистичния подземен свят на 60-те години, със саундтрак от The Velvet Underground, хотелът неслучайно е издигнат в култ.

Помним ги добре – бохемите от Chelsea Hotel

Първоначално построен като жилищен комплекс, той отваря врати за жителите през 1884 г. 12-етажната сграда през годините се превърна в убежище за творчески умове, създавайки атмосфера, която ще даде началото на някои от най-емблематичните произведения в литературата, музиката и визуалните изкуства.

Chelsea Hotel придобива известност като "бохемски анклав" в началото на 20 век. През 40-те и 50-те години на миналия век той се превръща в център за писатели като Дилън Томас и Артър Милър, които търсят достъпната, но вдъхновяваща атмосфера на хотела. Неофициалната политика на хотела за разрешаване на дългосрочни пребивавания и ангажиментът му към свободата на изкуството привлича различни личности.

Помним ги добре – бохемите от Chelsea Hotel

50-те и 60-те години на миналия век са възход на Beat Generation и хотелът изиграва ключова роля в оформянето на това културно движение. Бийт поети като Алън Гинсбърг и Джак Керуак намират утеха сред стените му, създавайки някои от най-влиятелните си произведения. Хотелът се превръща в живо платно за творчество, като художниците трансформират жилищните си пространства в нетрадиционни ателиета.

Влиянието на мястото се разпростира върху музикалната сцена, като емблематични музиканти като Боб Дилън, Джанис Джоплин и Ленард Коен намират вдъхновение в неговите етажни стени. Прословутата песен на Коен е може би най-точното олицетворение на атмосферата на хотела.

Chelsea Hotel е изправен пред предизвикателства в края на миналия век, включително финансови затруднения, и промени в собствеността. През 2011 г. хотелът затваря врати за основен ремонт. Сега той отново отваря врати в пълния си блясък. Възстановена е старинната дограма и корнизи, подът е покрит с мраморна мозайка, а някои произведения на бившите жители се намират по стените. Разделени в 14 категории, 155-те стаи варират от студиа до апартаменти с две спални и кухни. Фотьойли с тигрова щампа се нареждат до килими във викториански стил, ретро гоблени и лилави кадифени дивани. Последната новост е предстоящото откриване на спа център и фитнес зала. Историята на хотела продължава да се пише.