Ретро

Тиарата на принцеса Маргарет и нейната скандална история

Ретро

Тиарата на принцеса Маргарет и нейната скандална история

Снимка: Pinterest

Снимката, на която принцеса Маргарет лежи изящно в голяма вана, с нищо освен своята тиара и широка усмивка, е една от многото скандални прояви на по-младата сестра на кралица Елизабет II и за пореден път укрепва статуса ѝ на бурното момиче в двореца. Дело на съпруга ѝ, известния фотограф Антъни Армстронг-Джоунс, портретът излиза на бял свят едва през 2006 г., четири години след смъртта на Маргарет. И макар снимката да беше премахната от публичното пространство години по-късно, тя остана вкоренена в съзнанието на мнозина и дори подобна сцена беше включена в третия сезон на хитовия английски сериал Короната.

Докато на пръв поглед най-скандализиращата част от изображението е именно фактът, че принцесата се е излегнала във вана, това, с което снимката става емблематична, е всъщност бляскавата тиара, кацнала грациозно на главата на Маргарет.

Тиарата има богата история. Изработена през 1870 г., тя първоначално принадлежала на лейди Полтимор, съпруга на втория барон Полтимор, а през 1959 г. семейството я обявява за продан на аукцион. Именно тогава 29-годишната принцеса се сдобива с нея, закупувайки я за 5500 паунда. Макар Маргарет да има неограничен достъп до кралските бижута (херцогинята на Кеймбридж например носи диадеми, отдадени ѝ от кралицата), тя искала да притежава нещо, което принадлежало единствено на нея.

Има още...


Година и половина по-късно принцесата носи тиарата, която вече става емблематичен неин атрибут, на важни събития като сватбата си с Антъни Армстронг-Джоунс и държавното посещение на Иран в Обединеното кралство през 1977г.

Любопитното за тиарата на принцеса Маргарет е, че освен ослепително красива, тя е била и много функционална. Дизайнът и е позволявал множество приложения, като например превръщането ѝ в колие или в 11 различни брошки. Поставена върху главата на принцесата, тиарата изглежда сякаш се носи грациозно в пространството. Този ефект се дължи на рамката на диадемата, обвита в кафява панделка, която съответства на цвета на косата на Маргарет. Смята се, че за направата на тиарата са били нужни около шест месеца.

След смъртта на принцесата през 2002г. е организиран аукцион, на който тиарата е изложена и продадена за 926 400 паунда. За съжаление бижуто е купено от частно лице и днес не е известно къде точно се намира емблематичната тиара на принцеса Маргарет.

 

 

Уолис Симпсън и Едуард VIII: Любов вместо власт