Ретро

Вапцаров, който живееше на "Ангел Кънчев" 37

Едно място, пазещо историята

Не, това не е метафора. Става дума именно за големия български поет Никола Йонков Вапцаров. За повечето хора е известно, че той е от Банско и че там и до ден днешен работи като музей родният му дом. А колко от нас знаят, че докато притичваме с чаша кафе в ръка по централната улица „Ангел Кънчев” (друг български борец за правда и свобода, чиито последни думи са „Да живее България?”) на мансардния етаж в сградата с номер 37 е живял Вапцаров? „Това е последният дом, в който е живял Никола Вапцаров. Оттук е арестуван и малко по-късно разстрелян”, разказва главният уредник Катя Зографова.

Днес кварталът е изключително оживен – тук са едни от най-модерните заведения за хранене, пекарни и магазини. Тук живеят елегантни възрастни дами без години, тук живеят новите интелигенти. На улицата долу има глъчка, клаксони звучат, а горе на четвъртия етаж е тихо и почти непокътнато от 40-те години на миналия век.

Ето – аз дишам,

работя,

живея

и стихове пиша

(тъй както умея).

С живота под вежди

се гледаме строго

и боря се с него,

доколкото мога.

В апартамента музей на ул. „Ангел Кънчев” 37 до днес се пазят част от личните му вещи – работните му обувки, личният му тефтер с чернови на някои от неговите стихотворения и пишещата му машина. Библиотеката на Вапцаров е непокътната така, както я е оставил самият той. Гардеробът, столовете, будилникът – сякаш го очакват да се завърне всеки миг. Зад старите завеси надничат модерни кооперации. „А някога оттук се е виждала Витоша”, нарушава красивата тишина тук уредничката.

Едва ли има българин, който да не знае за личността на поета и антифашист от Банско. Навярно обаче малцина знаят, че той е писал и произведения за деца. Едната стая в музея е запазена именно за най-малките. Преди Covid-19 тук ежемесечно са се провеждали литературния четения и други събития за ученици. През последните близо 12 месеца обаче стаята пустее, добавя с тъжна усмивка уредничката и добавя, че се надява помещението скоро отново да се оживи от детски гласове.

Посетители в къщата музей всъщност има, но все пак те не са много. След като мястото е отворило врати след вдигането на част от мерките по време на втория локдаун вече са идвали няколко групи, привлечени от харизмата на Вапцаров и неговото творчество.

В музея се съхранява и Световната награда за мир, присъдена на Никола Вапцаров посмъртно през 1952 г. Той е единственият ни сънародник лауреат в тази категория. Факт, който би трябвало всички да знаем, защото не са много българите, удостоени с престижната награда.

Ако обичате малките улички в центъра на София, ако търсите места, пазещи история, ако искате да научите повече за града, в който живеете, то непременно трябва да дойдете на ул. „Ангел Кънчев” 37, да поседите в тишината на последния етаж и да усетите колко е голямо разстоянието между минало и бъдеще, а в същото време колко са вплетени те!

Защо пък не? – В мечтите няма цензура,

мечтите греят с синкава прозрачност.

А по-добре е да подгониш вятъра,

отколкото да седнеш и да плачеш.

Автор: Емануела Миланова

 

5 места в София, в които да потърсим хармония чрез йога