Списанието

Лека вечеря за приятели

Списанието

Тежките семейни празници в последните години отстъпват място на събиранията, придружени от повече плата, тапас, различни видове дипове и комбинации от напитки. За един съвсем различен подход на събиране около трапезата ни разказва Даниела Динева, майка на две момчета, кулинарен блогър и любител фотограф, маркетинг експерт, гост - лектор в кулинарно училище и автор в различни медии. Повече от нея можете да прочетете на cooks-and-bakes.com

Текстът е публикуван в брой 3 на сп. Момичетата от града

Платото със сирена може да ни спести дългото готвене и е идеално меню за приятелско събиране през зимата. То може лесно да замести и вечерята в случаите, когато хладилникът е празен.

Платата със сирена варират в безкрайни комбинации като към тях могат да се сервират сезонни плодове, зеленчуци, месо (за всички любители на сушените колбаси), ядки и хляб. Съществуват различни видове сирена като най-общо можем да  ги разделим на твърди и меки. Твърдите сирена са отлежали и сред тях най-често разпознаваме пармезан, гауда, ементал, грюер, чедър. Меките сирена са бри, камембер, синьо сирене, козе и краве сирене, бурата, моцарела и други.

Сирената винаги се сервират на стайна температура или извадени от хладилника най-малко 30 минути преди пристигането на гостите. Меките сирена се сервират цели, а твърдите нарязани на кубчета.

Кога e подходящо да сервираме сирене?

1. Преди вечеря като предястие. Избират се до 3 вида сирене в комбинация с хляб, свежи или сушени плодове, ядки.

2. След основното ястие в комбинация с кисели плодове и плодови желета, конфитюр от боровинки като прелюдия към десерта, за да могат гостите да се насладят по-дълго на виното. В такива случаи може да се комбинират 4 вида сирена на едно голямо плато.

3. По време на дегустация на вино – сирената са ключ към успеха за всяка дегустация на червено или бяло вино и успешно заместват хляба за изчистване на небцето. 

4. При всеки удобен случай – когато приятели се отбият на гости. Без предварителна подготовка платата със сирена са добър вариант за брънч или самостоятелна вечеря.

Вижте какво ни е необходимо... 


Какво ни е необходимо...

Първото нещо, което трябва да имате в кухнята, е дървена дъска без значение от формата – кръгла, продълговата или с неправилна форма. Тя е необходима, тъй като основното правило е сирената да се слагат цели на дъската и гостите сами да си отрежат парче.

Ножовете за сирена са специфични. По правило са 4, тъй като се комбинират 3 или максимум 4 сирена от различен вид. Има два типа ножове, които да използвате – тези за рязането на сирената и този, с който се маже сиренето върху брускетата.

Част от ножовете са с дупки, за да може да влиза въздух при рязането и сиренето да не залепва по самия нож. За твърдите сирена има здрави ножове с по-силни остриета, за да може да се реже и разчупва сиренето по-лесно.

Комбинации

Плодове – най-удачния вариант е да се комбинират според сезона: грозде, ягоди, смокини, ябълки, дори праскови. Нарязани на резени, сервирани на гроздове, в малки купички – както вие прецените.

• Ядки – печени орехи, лешници, бадеми.

Сушени плодове – кайсии, сливи.

Хляб в различни комбинации – черен хляб с квас, тънки филийки, брускети, крекери, солени бисквити.

Месо и колбаси – хамон, прошуто, слайсове шунка по желание.

Дипове и сосове – в няколко малки купички можете да добавите песто сос, крема сирене, сладко от кисели плодове (боровинки), сладко от смокини или просто да добавите сушени домати, кисели краставички (или всякакъв вид туршия), маслини – зелени или черни.

Зеленчуци – чери домати и всякакви други видове зелени подправки, с които да украсите дъската и масата. 

Аранжиране

За аранжировката е важно да има зелен и свеж цвят – постига се с много зелени подправки, които да придават цвят и настроение на масата – босилек, рукола, мащерка. Зелените спотове в платата освежават и обогатяват гледката и допълват вкусовите характеристики на храната.

Каквито и сирена да изберете, имайте предвид, че вървят с подходящото вино и добри приятели.

* Очаквайте новия брой на сп. "Момичетата от града" на 6 март! 

 

Нощ над града