Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Как да си отгледаме авокадо от семка в няколко лесни стъпки

Как да си отгледаме авокадо от семка в няколко лесни стъпки
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Представяме ви поредната статия от рубриката ни "Тайната градина", която поддържаме заедно с Боряна Михайлова от botanika.bg. Тя ни учи на градинарство и цветарство, но най-вече на любов към цветята и градината. Днес си говорим за любимото ни авокадо.

Да, мисията е възможна!

Следващия път като направите салата с авокадо, не изхвърляйте семката, а я сложете в чаша с вода и отгледайте растението авокадо. Ще минат няколко години, докато даде първия си плод, а дотогава то заслужава място в дневната ви дори и само като екзотично декоративно растение.

Авокадото развива богата листна маса, расте бързо и листата му са много красиви – лъскави, наситено зелени и с правилна форма. Със сигурност ще впечатлява всичките ви гости, а само вие ще знаете колко лесно се отглежда! :)

Необходими материали:

Узряло авокадо
Прозрачна чаша
Клечки за зъби

Подготовка на костилката

Подберете добре узряло авокадо. Отстранете кората и плода от семката. Измийте добре семката. Махнете кожата от семката, за да покълне по-бързо. Позиционирайте правилно семката, като върхът сочи нагоре. Забодете по една клечка на всяка от четирите страни под ъгъл, така че семката да бъде максимално потопена в чашата. Напълнете чашата с вода. Потопете семката, така че поне половината от нея да е във вода. Проверявайте редовно чашата и ако нивото на водата е спаднало, допълнете с прясна вода. Не сменяйте изцяло водата в чашата.

Аз съм пишман момиче, пишман майка, пишман градинарка, пишман какво-ли-още-не… Завършила съм бизнес администрация в Американски университет във Франция и вместо в Лондонското сити се озовах в спретнато хале в "Гара Искър". Оттам вече 10 години, търгувайки с градински стоки, уча за сеитбени норми, вегетационни периоди, колтучене, рътене… Чета по много, смилам по ма...