Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Как да си отгледаме шафран, най-скъпата подправка на света

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Днес ви представяме третата статия от рубриката ни "Тайната градина", която ще поддържаме заедно с Боряна Михайлова от botanika.bg. Тя ще ни научи на градинарство и цветарство, но най-вече на любов към цветята и градината.

Чудите се как да смажете конкуренцията в кухнята и на балкона само за 30 дни? Отгледайте шафран – най-скъпата подправка на света! Това ще компенсира всички изсъхнали петунии и сакъзчета от изминалия летен сезон. :)

Представете си следното: приятна есенна вечер, вие имате гости, те очакват с недоверие екзотичната вечеря, която готвите от вчера. Усмивки под мустак, намигвания, подмятания (познато, нали?!)... Тогава обаче вие поднасяте пиле с къри, паеля, агнешко с ароматни картофки, ризото с морски дарове или каквото друго много сложно се сетите, гарнирано с... домашно отгледан шафран. ЩЕ ГИ СМАЖЕТЕ, да знаете! :)

Лесно е и отнема само един месец!

Малко теория първо. Шафранът е екзотична подправка, която е задължителен компонент в рецептите за паеля, средиземноморски ястия, ориз басмати и оригиналното индийско къри. Наричат шафрана „червено злато“ заради уникалните му вкусови качества и високата пазарна цена. Шафранът е най-скъпата подправка на света!

Шафранът e оранжево-червените „мустачета“ на специален сорт минзухар (Crocus Sativus). Изключително красив и ароматен, този минзухар цъфти и се бере през есента, а през пролетта минава в покой и листата му пожълтяват и окапват.

Цъфтежът настъпва около 30-40 дни след като е засаден, но има вероятност част от луковиците да цъфнат през следващата есен. Минзухарите са много издръжливи на суша и студ, саморазмножават се лесно и са подходящи за засаждане както в контейнери, така и на двора, така че грабвайте една по-дълбока саксия и се захващайте за работа!

На дъното на саксията сложете дребни камъчета

Шафрановият минзухар предпочита добре отцедливи почви, които изсъхват напълно, когато луковицата премине в период на покой (от пролетта до есента). Сухата почва в периода на покой на минзухара не позволява на луковиците да изгният и благоприятства формирането на едри цветове през следващата есен, т.е. за следващото показно догодина!

Напълнете ¾ от саксията с почва

Има безброй мнения по въпроса за състава на почвата. Ако искате, се заровете в Интернет и четете, но от мен да знаете: най-важното качество на саксийната почва е от нея да не изскачат „приятелчета“ – пълзящи, летящи и вредящи! Затова купете си какъвто и да е торфен субстрат, но да е обеззаразен и да съдържа поне някои от обичайните съставки: торф, кокосови влакна, компост (до 40%), перлит, зеолит, тор, глина, и т.н.

Разположете луковиците

Поставете луковиците през 5-6 см една от друга, с върха нагоре. Правилното засаждане на луковиците драстично ще повиши шансовете им за успех! :)

Допълнете саксията с почва

Допълнете 7-8 см почва и уплътнете, без да прекалявате с натиска, за да не увредите луковиците. Златното правило: каквато и луковица да садите, садете я на 2.5 пъти размера й в дълбочина.

Аз съм пишман момиче, пишман майка, пишман градинарка, пишман какво-ли-още-не… Завършила съм бизнес администрация в Американски университет във Франция и вместо в Лондонското сити се озовах в спретнато хале в "Гара Искър". Оттам вече 10 години, търгувайки с градински стоки, уча за сеитбени норми, вегетационни периоди, колтучене, рътене… Чета по много, смилам по ма...