Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Домашното насилие излиза, макар и бавно, от сферата на "Техни си семейни работи"

Домашното насилие излиза, макар и бавно, от сферата на "Техни си семейни работи"
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Ето една добра новина. Сред ежедневните истории за бити, пребити и дори убити жени от домашни насилници, които остават ненаказани, най-после се отвори малка дупка в дебелата стена на правосъдието.

Едно смело момиче, клиентка на фондация "Анимус", и тяхната адвокатска програма в лицето на адвокат Наташа Добрева успяха да се преборят за това прокурор от Софийска районна прокуратура да издаде постановление за образуване на досъдебно производство по сигнал за нанесен побой, придружен със словесни нападки. Над жена от нейния съпруг. И това, мили момичета, е пробив в практиката, който може да изпрати насилника в затвора за 6 години. 

Ако не си представяте точно какво означава това, защо е важно и всъщност не е ли да е така по принцип, ще ви обясним. Не, не е така.

В сега действащата си редакция Наказателният кодекс не задължава прокуратурата да се занимава с престъпления между съпрузи и партньори, защото те се определят като такива от "частен характер", т.е. техни си работи.

Представете си, че сте жертва на домашно насилие, която освен че е бита, е и заплашвана с убийство например. Столичната дирекция "Полиция" изпраща на прокуратурата точно такова мнение, независимо че е установила, че сте с телесна повреда и сте в опасност. Пътят ви до справедливостта е отрязан, защото престъплението е от "частен характер". И като се случи пак, ще се случва пак и пак без изход.

Само че в конкретния случай жертвата (която е със счупен нос) и нейната адвокатка внесоха на свой ред становище, че това деяние е общественоопасно. И резултатът е, че се създава прецедент в практиката на прокуратурата – прокурорът използва словесните нападки като основание за образуване на наказателно дело от общ характер, като квалифицира извършеното по следния начин: закана с убийство, която предизвиква основателен страх за осъществяването му. Това може да извади насилника от дома му и да го постави зад решетките. 

Да, невероятно е, че този пробив се случва през 2018 г., когато всяка трета жена у нас някога през живота си е била жертва на насилие. Но се случва, момичета. 

Думите имат значение, колкото и делата. А ние не бива да спираме да говорим и да споделяме. Само така ще променим реалността.