Звезди

13 знакови моменти за кралското семейство за последните 13 години

Годежи, сватби, че даже и секс скандал...

13 знакови моменти за кралското семейство за последните 13 години

Снимка: Стоп кадър /You Tube

Безспорно второто десетиление на 21 век бе изпълнено с редица събития в кралското семейство – от годежи до секс скандали. Кои обаче са най-запомнящите се сред тях?

Годежът на Уилям и Кейт през 2010 г.

Десетилетието започна с доста голяма новина – след осем години срещи и опознаване, принц Уилям най-накрая зададе въпроса на Кейт Мидълтън по време на сафари в Африка. "Бях в пълен шок, когатоме попита: "Ще се омъжиш ли за мен?", сподели Кейт по време на телевизионно интервю след официалното обявяване на годежа през ноември 2010 година. 

Кралската сватба на Уилям и Кейт през 2011 г. 

На 29 април следващата година се състоя и кралската сватба. Гледаха я над 26,3 милиона зрители във Великобритания и милиарди хора по целия свят. Кейт Мидълтън се омъжи в рокля на Alexander McQueen, създадена от креативния директор Сара Бъртън. 

Диамантеният юбилей на кралицата през 2012 г. 

На 6 февруари 2012 г. се навършиха 60 години, откакто кралица Елизабет II се качва на трона. Това е вторият диамантен юбилей в историята на британската монархия след този на кралица Виктория през 1897 г. Празненствата във Великобритания продължиха четири дни.  

Има още...


Кралицата и Джеймс Бонд през 2012 г. 

Кралицата прие поканата на режисьора Дани Бойл и се появи в кратък клип с Джеймс Бонд (в ролята Даниъл Крейг) за откриването на олимпийските игри Лондон през 2012. Първоначалната идея е била кралицата да бъде поздравена от Агент 007 и ескортирана до хеликоптер. Елизабет II не само приема да участва, но и смята, че трябва да има реплики. Условието й за участие е да каже: "Добър вечер, мистър Бонд". А когато Дани Бойл чува това, едва не припада.

Раждането на принц Джордж през 2013 г.

На 22 юли 2013 г. херцогът и херцогинята на Кеймбридж посрещнаха своето първо дете – принц Джордж Александър Луис Кеймбридж. Принц Джордж е трети подред за наследяване на трона след дядо си принц Чарлз и баща си принц Уилям. Две години по-късно (на 2 май 2015 г.) се роди сестрата на принц Джордж – принцеса Шарлот, а на 23 април 2018-а и малкият принц Луис. 

Кралицата стана най-дълго управлявалият монарх през 2015 г. 

На 9 септември 2015 г. тя произнесе реч, в която каза: "Дългият живот неминуемо преминава през много етапи – моят собствен не е изключение. Аз благодаря на всички – тук, във Великобритания, и в чужбина за трогателните ви послания към мен, изпълнени с любов и доброта." 

И още...


Годежът на принц Хари и Меган Маркъл през 2017 г. 

След невероятен романс, продължил близо 15 месеца, принц Хари най-после реши да предложи брак на американската актриса Меган Маркъл. "Просто невероятна изненада! Беше толкова естествено и много романтично", сподели Меган в интервю след обявяването на годежа на 27 ноември 2017 г. 

Принц Филип се оттегли през 2017 г. 

На 4 май 2017 г. херцогът на Единбург обяви, че се оттегля от публичния живот и обществените си задължения след повече от 65 години. Последният ангажимент на 96-годишния принц Филип беше през август същата година, когато се срещна с кралските морски пехотинци. 

Кралската сватба на Меган и Хари през 2018 г. 

Церемонията се състоя на 19 май 2018 г. в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор. Меган, която носеше сватбена рокля на Givenchy от Клер Уайт Келър, беше съпроводена до олтара от принц Чарлз, тъй като нейният баща не присъстваше на сватбата. 

И още...


Раждането на Арчи Харисън Маунтбатън Уиндзор през 2019 г.

Принц Хари и Меган Маркъл посрещнаха първото си дете на 6 май 2019 г. Двамата се отказаха от официалната титла на Арчи. "Изключително много се гордея със съпругата си. Като всеки баща и родител бих казал, че детето ми е невероятно, но Арчи е напълно съвършен и аз се чувствам извънземно. Чудо е как една жена прави това, което прави...", каза принц Хари след раждането на сина си. 

Скандалът с принц Андрю през 2019 г. 

Скандалът с принц Андрю тотално засенчи Brexit. Той беше обвинен, че е имал сексуални контакти с непълнолетна преди 15 години. В свое интервю обаче принцът твърди, че "няма спомен" за среща с Вирджиния Джуфре, жената, която твърди, че е била принудена да прави секс с принца три пъти между 2001 и 2002 г., когато самата тя е на 17 години. След интервю за BBC, заради което той беше остро критикуван от медиите, принцът обяви, че се оттегля от публичните си задължения. 

Смъртта на Принц Филип през 2021. 

Може би най-тежкият момент за Кралицата - раздялата с нейния съпруг, който почина на 99 г., заобиколен от семейството си. На поклонението се виждат сълзите на Елизабет.


Платиненият юбилей на Кралицата

Тридневни празненства, всенародна почит към 70 години на управление на Елизабет II. Кралицата изпусна някои от тях, поради умора, но успя да се наслади на народната любов и на близостта на семейството си.