Звезди

2021 г. – годината на посивелите коси

Жените са уморени от концепцията, че не могат да остаряват красиво

2021 г. – годината на посивелите коси

Хелън Мирън, Анди Макдауъл и Ирис Берден

снимка: Andreas Rentz/Getty Images

През изминалата година посивелите коси се превърнаха в културен феномен, пише Vogue. Редица дами се осмелиха да се появят със сребро в косите и получиха както ентусиазирани похвали, така и критики. Сред тях беше и продължението на „Сексът и градът“ – „Просто ей така“.

„Изданията се надпреварваха да отбелязват факта, че някои от вас са с посивяла коса“- с тези думи водещата Кели Рипа се обърна към актрисата Синтия Никсън, която, в ролята на Миранда, избра да замени характерния червен цвят на косата, като даде воля на естественото си сиво .

„Майкъл Патрик Кинг, който е нашият главен сценарист и режисьор, тогава ни каза: „Много жени по време на пандемията не можеха да отидат в салона за красота и решиха да прегърнат сивото и тогава си дадоха сметка, че им харесва. Затова и избрахме Миранда, която да олицетворява това, което вълнува съвременната жена“ - разказва Никсън.

 

По-късно нейната колежка Сара Джесика Паркър също изрази позицията си по темата: „Знам как изглеждам. Нямам избор. Какво да направя по въпроса? Да поставя стареенето на пауза? Да изчезна?".

Коментарите около актрисите в продължението на сериала провокираха отново дискусията около посивялата коса на фона на продължаващата глобална пандемия. Истината е, че остарелите идеали за красота бавно отмират, все повече жени си стиснаха ръката с естествения вид във време на изпитания. Защото понякога да оставиш небоядисани сивите си коси, означава да уловиш житейската си истина, да изразиш ценностите си, които ти лично усещаш като важни. Защото именно те са свидетели на това, което сме научили, изстрадали, но надмогнали. 

Тази тенденция започна почти година - две преди Covid-19, но не беше толкова популярна, колкото сега“, обяснява Джак Мартин, фризьор-колорист в Холивуд. „Продължителният локдаун определено окуражи жените“, допълва той. „Обикновено, след като една жена види малко сиви косъмчета, се отправя директно към салона. Но докато бяха у дома, те погледнаха на ситуацията от друг ъгъл и това им даде шанс да осъзнаят колко красиви са естествените им корени."

Едва ли има по-добър пример за израз на любов към себе си от този на Анди Макдауъл и нейния завладяващ ореол от къдрици тип сол и пипер (черно и бяло) - следствие от локдауните и експертното докосване на Мартин, което предизвика вълнение на филмовия фестивал в Кан през лятото. Тогава 63-годишната Макдауъл направи на пух и прах една остаряла представа, като даде да се разбере, че посивелите коси могат да изглеждат особено стилно. Макдауъл гордо развя естествените си сиви коси, без да се притеснява от любопитния поглед на фотоапаратите.

Тогава пред „Вог“ Макдауъл  сподели. „В началото бях по-предпазлива, защото исках да се придържам към изградения си имидж“, обясни тя заради натиска от ръководството й да продължи да прикрива сивото. „Но след като го направих, усетих, че то за мен е правилно,никога не съм се чувствала по-силна.“ Актрисата се гордее, че външният й вид свидетелства за всичко, през което е преминала, затова и няма намерение да го скрива от света.

Примера й последваха и други знаменити личности. Членове на кралското семейство също дадоха своята лепта в разгръщането на този процес по целия свят. Принцеса Каролина от Хановер, дъщерята на Грейс Кели, която изгря в сребърни коси, последвана от изящната кралица на Испания Летисия Ортис, която пристигна в Стокхолм за държавно посещение с отчетливи сиви кичури.

Сивото не е нещо, което да прикриваме или да се срамуваме, а факт, който да приветствате в живота си. За хората, които се чувстват готови да започнат нова глава от живота си или дори да направят сребърните дължини своя нова визитна картичка, представителството в медиите на популярни личности дава допълнителна доза кураж.

 

Като Макдауъл, която си е поставила за цел да преобърне идеята на обществото за посивелите коси споделя: „Ние обичаме мъжете все повече с годините, защото остаряват красиво. Бих искала същото да се отнася и за жените. Важното е, че с днешна дата направихме първите стъпки."

Косата се превръща в същинско знаме на идентичността и натуралния външен вид, което няма търпение да бъде развято от все повече дами по света, които искат да заявят себе си с пълно гърло, без да позволяват някое тясно схващане да им се изпречи на пътя неканено.

Лили Иванова - едно момиче на 80+