Звезди

Антъни Хопкинс пропусна награждаването си на БАФТА, защото рисувал

Той получи награда за най-добра главна мъжка рокля

Антъни Хопкинс пропусна награждаването си на БАФТА, защото рисувал

Снимка: courtesy Searchlight Pictures

Изключителният Антъни Хопкинс рисувал тихо в ателието си в Уелс, докато не чул силни аплодисменти от съседната стая. „Мислех си, че гледат мач“, признава той в краткото си онлайн включване след наградите БАФТА. Не предполагал, че целият този шум е заради неговото спечелване в категорията за най-добра мъжка роля за филма „Бащата“ и затова пропуснал виртуалното си награждаване.

Франсис Макдорманд, която пък бе отличена за главна женска роля за „Земя на номади“ също не се включи по време на церемонията. Наградата й бе приета от актьора Ричард Е. Грант, който заяви, че тя изпраща своите благодарности някъде от дивата пустош на Северна Америка. Актрисата не се появи и на наградите „Златен глобус“, където обаче беше победена от Андра Дей, която спечели за ролята си на Били Холидей. Предстои да видим дали Франсис Макдорманд и Антъни Хопкинс ще се появят на предстоящата церемония за наградите "Оскар", където отново са номинирани в същите категории, още повече, че тогава няма да има дори и Zoom включвания.

„Земя на номади“ спечели най-много отличия на тазгодишните награди БАФТА, а режисьорката Клои Джао стана първата цветнокожа жена, която е печелила в категорията за режисура, и втората, която изобщо печели тази награда. През 2010 година отличието получава Катрин Бигълоу за филма си The Hurt Locker. В типично небрежния си стил Клои Джао прие наградата си в спортна карирана риза за разлика от бляскавите рокли, с които се появиха останалите звездни дами, макар и виртуално.

Една от най-големите изненади за вечерта беше, че датският филм Another Round победи Minari в категорията за чуждоезичен филм, неговият режисьор Томас Винтерберг заяви: „Имах леки подозрения, че вие, британците, можете да харесате филм за пиене.“ Междувременно истинската звезда на вечерта – 73-годишната корейска актриса Ю Юн-джунг (Minari), която победи Мария Бакалова в категорията за поддържаща женска роля, заяви, че се чувства привилегирована, че е избрана от британците, които определи като снобари, но в добрия смисъл. 

 

На червения килим на наградите БАФТА