Звезди

Бритни Спиърс с емоционална реч: „Просто искам да си върна живота"

"Излъгах и казах на целия свят, че съм добре и съм щастлива. Не съм тук, за да бъда роб на никого."

Бритни Спиърс с емоционална реч: „Просто искам да си върна живота"

Снимка: Axelle/Bauer-Griffin/Getty Images

Успешната и безгрижна звезда Бритни Спиърс е с 30 милиона последователи в Инстаграм, с 20-годишна кариера и милион продадени албуми. Това далеч не е образа, който певицата вижда, когато се погледне в огледалото всяка сутрин. Твърде вероятно е да не си даваме сметка, че половината от времето, в което поп звездата гради дългогодишна кариера, тя не е била в пълен контрол над живота си.

С днешна дата 39-годишната певица призова да се сложи край на оскърбителната опека, която управлява живота й, като произнесе емоционална реч пред съда в Лос Анджелис. „Просто искам да си върна живота. Тази мярка ми причинява повече вреда, отколкото да ми помага. Искам да имам живот ... Искам да бъда чута." – заяви певицата. Звездата добави, че иска да има още едно дете, но не й е позволено да ходи на лекар. Според Спиърс опеката е съпътствана с множество забрани.

"Излъгах и казах на целия свят, че съм добре и съм щастлива. Не съм тук, за да бъда роб на никого."

Бритни е под пряката опека на баща си, Джейми Спиърс, от скандалния срив на певицата преди цели 13 години, който в крайна сметка доведе до хоспитализация и рехабилитация. От 2007 г. насам финансите, личният живот, кариерата и дори правото ѝ да общува свободно са под контрола на нейния баща и на адвоката ѝ.

Извън съдебната зала в сряда феновете се бяха събрали часове преди началото на съдебното заседание, облечени в #FreeBritney, за да подкрепят певицата в трудния за нея момент. Колеги известни личности на Спиърс също изразиха подкрепата си.

 

Джъстин Тимбърлейк, бившето й гадже, написа в Туитър: „Всички подкрепяме Бритни ... Никоя жена никога не трябва да бъде ограничавана да взема решения, свързани със собственото й тяло."

В САЩ подобна мярка за опека се нарича conservatorship – тя гласи, че хора, които не са в състояние да взимат самостоятелни решения, предоставят всички решения за живота си на настойник, който да ги взима вместо тях. Дали обаче с подобна мярка може да се злоупотреби?

Мнозина критици посочват примера на Бритни като неправомерно разпореждане с изконни права. Подобна мярка може да бъде използвана като потискащ и контролиращ  способ. Ограбването на 13 години от живота на някого, може да бъде смело определено като престъпление.

А пристягащата примка на стигмата зловещо намеква, че е възможно някой, който има нужда от помощ, за да уравновеси психичното си здраве, да бъде лишен от правата си и да бъде поставен под контрола на друг.

Напук на вдигането на шум около психичното здраве на Спиърс от 2007 г. насам, кариерата й все така процъфтява. Певицата отбеляза официално завръщането с албума си „Circus“ от 2008 г., а след това последваха и още албуми, турнета, както и бизнес начинания, които значително увеличиха печалбите й - от успешни парфюми до линии облекло.

Остава чувството, че всичко е наред и Бритни съумява да се събере. Фактите обаче сочат ясно, че звездата продължава да бъде в позиция на изчакване да води нормален живот някъде изпод тежкия юмрук на баща си.

 

Бобрата на Бритни Спиърс да излезе от сянката на баща си става все по-ожесточена. Много от нейните психически сривове се случиха пред любопитните очи на света - обръсната ѝ глава дълго беше лайтмотив в медиите, а певицата многократно беше снимана в тежки ситуации. Понякога предимството да бъдеш личност се заплаща особено скъпо.

Правото да живееш както желаеш, да разполагаш със свободен житейски избор и собствено мнение, е изконно. Когато грижата е заменена със злоупотребата с отговорност, това може да разруши всеки порив към пълноценен живот.

 

Бритни Спиърс - борба за милиони