Звезди

Джулиан Мур на 63: Полудявам, когато чуя жени да лъжат за годините си

С две награди "Оскар", два "Златни глобуса, две награди "Еми", обявена за един от най-великите актьори на 21. век...

Джулиан Мур на 63: Полудявам, когато чуя жени да лъжат за годините си

Джулиан Мур

Снимка: Pascal Le Segretain/Getty Images

Тя има две награди "Оскар", два "Златни глобуса, две награди "Еми" и два пъти е отличена от Гилдията на актьорите. През 2020 г.  The New York Times я обяви за един от най-великите актьори на 21. век. С невероятна колекция от роли в много успешни филми и телевизионни продукция.

Днес забележителната Джулиан Мур Джулиан Мур става на 63. 

Номинирана е за "Оскар" за ролите си в „Буги нощи“ „Краят на аферата“, „Далеч от рая“ и „Часовете“, получава статуетката чак през 2015 г. за филма „Все още Алис“, където е в ролята на жена, болна от Алцхаймер. Не по-малко впечатляващи са превъплъщенията й  в „Големият Лебовски“, „Магнолия“ и „Ханибал“. 

Мур е родена на на 3 декември 1960 г. в щата Северна Каролина. Баща й е американец и работи като военен съдия, а майка й е от шотландски произход и е социален работник в психиатрия. Завършва школата по сценични изкуства в Бостънския университет през 1983 г. и получава бакалавърска степен по актьорско майсторство. През това време се издържа като сервитьорка – вечер работи в ресторант, а през деня ходи на лекции и кастинги. „Бях добра сервитьорка“, споделя актрисата в интервю пред The Guardian през 2010 г.

„Аз съм работещ човек. Справях се добре, защото, когато ми дадеш работа, аз ще я свърша, независимо каква е тя.“

В следващите години тя върши добра работа и в киното – първите си стъпки прави в театър в Ню Йорк и получава няколко малки роли в сериали. Дебютният ѝ филм е „Истории от тъмната страна: Филмът“, но за първи път кинокритиците забелязват таланта й през 1993 г. във филма „Кратки пътища“. През 2018 г. излезе и романтичната комедия „Глория Бел“, в която Мур играе жена на средна възраст, която преживява развод и започва нова връзка. Разводът не е чужд на Мур, която през 1986 се омъжва за актьора Джон Гулд Рубин, но се развеждат след 9-годишен брак. 

По-късно среща Барт Фройндлих, с когото са заедно над 20 години и имат 2 деца от режисьора. Двамата се срещат през 1996 г. на снимачната площадка на Следи от детството“ – Фройндлих е режисьор, а Мур играе в главната роля.  

"Привилегия е да остаряваш"

В интервю за  британския The Times миналата година тя обясни как въпреки безспорно успешната си кариера, все още се сблъсква с критики и унизителни забележки относно външния си вид, както и много жени в професията. 

В ново интервю за британския  Мур каза, че от фигура от развлекателната индустрия е чула репликата: „Опитайте се да изглеждате по-красива“. Мур не уточнява кой е бил този човек или каква е била позицията му, като го нарича „един човек от филмовата индустрия“.   „Очевидно е, че в нашият бизнес физиката е особено важна, но красотата и хубостта са субективни“.  

Тя също признава, че понякога мечтае да бъде „загоряла блондинка“, а не - червенокоса с бледа кожа. „Червената ми коса ме караше да се чувствам като аутсайдер, докато растях“, казва тя. „Червенокосите са 2 процента от световното население. Никой не иска да се чувства като малцинство, особено като е малко дете”, добавя актрисата и обяснява, че се е научила да възприема своята уникалност като силна страна. "Сега се чувствам много идентифицирана с косата и луничките си.” 

Да остаряваш, е привилегия и не е нужно да бъдем толкова вманиачени във външния си вид, смята още тя. 

„Как да продължим да предизвикваме себе си, да се интересуваме, да научаваме нови неща, да бъдем по-полезни за другите хора? Как да продължим да се развиваме? Как да се ориентираме в живота, за да имаме още по-дълбоки преживявания? Това би трябвало да са важните неща, свързани с остаряването", казва Джулиан Мур.  

Не за пръв път актрисата говори за стигмата на външния вид и това как се отнасят към остаряването в шоубизнеса. В интервю за As If magazine през 2021 г.  Джулиан Мур коментира термина „грациозно остаряване“.

„Има ли неблагоприятен начин да остареем? Ние, разбира се, нямаме избор. Никой няма избор относно остаряването, така че това не е положително или отрицателно нещо, просто е. Това е част от човешкото състояние, така че защо винаги говорим, сякаш е нещо, над което имаме контрол?", каза тогава Мур и  сподели, че следва философията на Хелън Мирън - „остаряването е изискване на живота, или остаряваш, или умираш млад“. 

Когато е на 58 казва пред американското модно списание Harper's Bazaar

Полудявам, когато чуя жени, които лъжат за годините, как нарочно отбягват темата или се опитват да са по-съобразителни, когато става въпрос за възрастта.

А всъщност не е толкова ужасно да си на над 50 години. Това е просто част от живота.“