Звезди

Елизабет II на 95 – как ще празнува кралицата?

Кой ще я посети?

Елизабет II на 95 – как ще празнува кралицата?

Снимка: Hulton-Deutsch Collection/Courtesy of Taschen

Кралското семейство в Уиндзор, 1946 г.

Рожденият ден на кралица Елизабет II несъмнено ще изглежда малко по-различно тази година. Само преди броени дни тя си каза последно сбогом със своя съпруг – принц Филип, с когото споделяше живота си цели 73 години. Дълго време ще помним въздействащите кадри от неговото погребение, особено тези на кралицата, за която този личен празник вероятно ще е най-тъжният, макар и заобиколена от семейството си. Предполага се, че тя ще сподели този ден с много тесен кръг от хора и ще бъде посетена от синовете си – принц Едуард и принц Андрю, а останалите членове ще я поздравят по телефона. Няма да бъде спазена и традицията с публикуване на нови официални снимки, тъй като Елизабет II все още е в траур.

Освен това говорител на британското министерство на отбраната потвърждава, че традиционните топовни салюти, които се провеждат в Хайд Парк и Лондонската кула за отбелязване на рождения ден на кралицата, няма да се случат за втора поредна година. Традицията не бе спазена и миналата година, когато страната беше в локдаун заради Covid-19. Със сигурност обаче ще бъде приготвен любимия шоколадов кейк на кралицата, приготвен от личния й готвач по рецепта още от времето на кралица Виктория. Той се приготвя и за втория рожден ден.

Годишното празненство за рождения ден на кралицата, което се случва през юни, известно още като Trooping the Color, също няма да се проведе тази година. Заради пандемията миналата година то се проведе единствено зад вратите на замъка Уиндзор, където се беше изолирала кралицата.

Обикновено Trooping the Color отбелязва официалния рожден ден на британския монарх повече от 260 години. В събитието обикновено участват повече от 1400 войници, 200 коне и 400 музиканти, така че това е истинско зрелище за зрителите. Кралското семейство преминава през парада, за да се събере на финала на балкона на Бъкингамския дворец, за да поздрави публиката.

Въпреки че кралицата няма да участва в публични кралски ангажименти през следващите седмици, тя все още ще работи от вкъщи. Тя ще отговаря лично на съобщенията на световни лидери, които изразиха своите съболезнования за смъртта на херцога на Единбург. Принц Уилям, херцогиня Кейт и принц Чарлз също се очаква да се включат в тази кореспонденция.

Елизабет II празнува рождения си ден два пъти в годината – веднъж в деня, в който е родена - на 21 април, а втория е през юни – всяка втора събота от месеца. Една традиция, която започва при Джордж II през 1748 г. заради лошото време във Великобритания. Джордж бил роден през ноември, но тъй като винаги било твърде студено за провеждането на ежегодния парад на открито за рождения му ден по това време на годината, той преместил честванията през пролетта.

Елизабет II е едва на 25 години, когато сяда на престола и 6 февруари 1952 година е датата, която променя живота й. Завинаги. 68 години по-късно тя е най-дълго управляващият монарх във Великобритания, задминавайки дори своята прапрабаба – кралица Виктория. Само след още три Елизабет II ще може да постави световен рекорд за най-дълъг престой на трона в историята. „Декларирам пред всички, че целият ми живот, независимо дали ще бъде дълъг, или кратък, ще бъде посветен на служба към вас и към нашето велико императорско семейство, към което принадлежим“, заявява още в началото на своите 20 кралицата. И го доказва всеки ден, вече над половин век.

 

Легенда за една рокля: как се омъжила Елизабет II