Звезди

Елтън Джон и съпругът му даряват $25 млн. за борба с ХИВ

Звезди

Елтън Джон и съпругът му даряват $25 млн. за борба с ХИВ

Снимка: hbr.org

Британският певец Елтън Джон и съпругът му Дейвид Фърниш обявиха, че ще направят дарение на стойност 25 милиона щатски долара за борба с ХИВ в Източна Европа и Централна Азия – единственият регион, където новите случаи на заразени нарастват, съобщи фондация Томсън Ройтерс.

Около 1,7 милиона души там са с положителни проби за ХИВ. Те са около 4 на сто от всичките 38 милиона случая по света, сочи статистика на ООН. Новите случаи са предимно на хора, които си инжектират наркотици, мъже, които спят с мъже, хора, които предоставят сексуални услуги и техните клиенти.

Фондацията на музиканта Elton John AIDS Foundation е основана през 1992 г. в Обединеното кралство, а през 1993 г. открива клон и в САЩ. Работата й посветена изцяло на борбата с ХИВ и провежда кампании в подкрепа на профилактиката, осигурява директни грижи и помощ на хора, живеещи с ХИВ и организира информационни кампании за превенция от вируса. Директор на неправителствената организация е съпругът на Елтън Джон – Дейвид Фърниш. Той анонсира и предстоящото дарение:

„Ръстът (на нови случаи) в тази част на света е драматичен за последното десетилетие новозаразените са се увеличи със 72 на сто, а глобално броят на случаите е спаднал с 23 на сто", поясни Фърниш. „Имайки предвид, че разполагаме с инструменти за предотвратяване и лечение на ХИВ, това е шокиращо и ние се ангажираме да не изоставяме никого."

През следващите пет години инициативата ще работи за предотвратяване на нови ХИВ инфекции и за осигуряване на качествена грижа за ХИВ позитивни хора в региона. Голяма част от тях се намират в Русия, където ХИВ/СПИН е тема табу, а хомофобията се приема за нормално поведение. Това затруднява достъпа до тестове и лечение, които са ключови за борбата с ХИВ, тъй като лекарствата намаляват нивата на вируса в кръвта и предотвратяват предаването му на друг човек.

 

Спешният фонд за борба с домашното насилие набра 73 192 лв.