Звезди

Какво е превантивна химиотерапия и какво знаем за състоянието на Кейт Мидълтън

Принцът и принцесата са изключително трогнати от посланията и подкрепата, която получиха в последните дни

Какво е превантивна химиотерапия и какво знаем за състоянието на Кейт Мидълтън

Принцът и принцесата на Уелс са „изключително трогнати“ от топлотата и подкрепата на обществеността след изявлението на принцесата на Уелс, че е болна от рак, заяви говорител на двореца Кенсигтън. 

След седмици на предположения и конспиративни теории в социалните мрежи, свързани нейното здравето и семейния й живот, на 22 март Кейт Мидълтън съобщи във видеопослание, че е подложена на химиотерапия заради рак, открит при изследванията след тежката коремна операция, която претърпя през януари. Принцесата каза, че откриването на болестта е било „огромен шок“.  

Въпреки че не е известно какъв е видът на рака на Катрин, онколозите твърдят, че това, което тя заяви във видеообръщението си в петък, а именно, че е открит по време на друга процедура, в този случай "сериозна коремна операция" - е твърде често срещано, пише The New York Times."За съжаление голяма част от раковите заболявания, които диагностицираме, са неочаквани", казва д-р Елена Ратнер, онкогинеколог в раковия център на Йейл, която е диагностицирала много пациентки с рак на яйчниците, рак на матката и рак на лигавицата на матката.

Без да спекулира с процедурата на Катрин, тя описва ситуациите, в които жените се подлагат на операция заради ендометриоза, а след като се направи изследване на предполагаемо доброкачествената тъкан (за което са нужни една или две седмици), патолозите съобщават, че са открили рак.  

В изявлението си принцеса Катрин казваше, че е в начален етап на превантивна химиотерапия. С помощта на експерти The New Times, както и AFP и Reuters обобщават какво представлява тази терапия. 

Какво представлява "превантивната химиотерапия"

Превантивната химиотерапия се прилага след операция за отстраняване на тумор, за да се намали рискът от повторната поява и разпространението на рака в организма (разсейване на раковите клетки в кръвта), обяснява Лоурънс Йънг, професор по онкология от университета в Уоруик във Великобритания. Дори и след успешна операция микроскопични ракови клетки могат да останат скрити в организма, допълва експертът.

Химиотерапиите са предназначени да убиват раковите клетки, но без да правят разлика между тях и здравите и полезни за организма клетки, като белите кръвни телца. Което води до вторични ефекти, отбелязва Франс прес. Те варират в зависимост от естеството на рака и организма  засегнатия от него човек, но обикновено сред тях са: са гадене, загуба на апетит, засилен риск от инфекции заради намаляването на белите кръвни клетки.  

Продължителността на лечението също варира в зависимост от естеството на проблема. Но традиционният режим на химиотерапията е често пъти в четири или шест цикъла, пояснява Боб Филипс, професор по педиатрична онкология в университета в Йорк, цитиран от Ройтерс. Превантивната химиотерапия може да продължи от три до шест месеца, а възстановяването е бавно.  

Принцът и принцесата са изключително трогнати от посланията 

„Принцът и принцесата са изключително трогнати от милите послания на хората тук, във еикобритания, и по целия свят в отговор на посланието на Нейно кралско височество“, каза говорител на двореца Кенсингтън. „Те са изключително развълнувани от топлината и подкрепата на обществеността и са благодарни за разбирането на молбата им за уединение в този момент.“  

Те получиха подкрепа от целия свят, включително от държавни и правителствени ръководители. През почивните дни стотици хора се стичаха към двореца Кенсингтън и  замъка Уиндзор, за да изразят подкрепата си за принцесата, като оставяха цветя и бележки. 

Сара Фъргюсън, бившата съпруга на принц Андрю, каза, че е „изпълнена с възхищение“ към принцесата на Уелс и добави, че се надява "да й бъде дадено време, пространство и уединение, за да се излекува“. 

„Всички мои мисли и молитви са с принцесата на Уелс, когато тя започва своето лечение", написа тя в профила си в Instagram. "Като човек, който се е сблъсквал със собствените си битки с рака през последните месеци, изпълнена с възхищение от начина, по който тя говори публично за диагнозата си, и знам, че това ще помогне изключително за осведомеността."