Звезди

Кой носи днес бижутата на принцеса Даяна

Днес по-голямата част от колецията й е наследена от синовете й.

Кой носи днес бижутата на принцеса Даяна

Най-изключителната част от кралските бижута Англия принадлежат на Короната и с тях се разпорежда монархът, който е на трона в момента. Ето защо понякога четем, че кралицата е "заела тиара" на някоя от снахите , внучките, съпругите на внуците си и т.н. На практика никой не ги притежава лично. Тя самата не притежава и короната, просто ги съхранява и предава напред. Това се отнася основно за тиарите, но не само. Кралицата, която има несметни богатства, щедро дава достъп на жените във „фирмата“ и до голямата си колекция лични бижута. Може би най-много от тази щедрост се е възползвала принцеса Даяна, която, както всички останали, има и своя собствена колекция бижута. И точно тя е интересна, защото Даяна е имала голям афинитет към едри бижута, пищни огърлици, обици и изобщо не е била никак скромна в това отношение. Колекцията, която би било любопитно да видим някой ден в специална експозиция, съдържа не само подаръци, но и закупени от нея бижута, комбинации, префасонирани накити и други.

Днес по-голямата част от колекцията е наследена от синовете й, но с изрично условие, че принц Уилям и принц Хари трябва да ги споделят със съпругите си. По този начин се предават изключителни образци на бижутерията – от наследствената й тиара Spenser Tiara до сета бижута Saudi Suite, подарък за сватбата й с принц Чарлз от принц Фауд. Ето какво носят днес херцогинята на Кеймбридж и Меган Маркъл.

The Lover’s Knot Tiara

Тази тиара е моят абсолютен фаворит сред тиарите и короните на кралското семейство и е била любима и на Даяна. Принцесата я е няколко повода между 1981 и 1991 година. 24 години минават, преди да се появи отново – на главата на Катрин по време на дипломатически прием в Бъкингамския дворец през 2015 г. Произведение е на Garrad, перлите за тази тиара са свалени от друга тиара на кралицата от 1913 г. (където са заместени с диаманти) и с тях е направена новата The Lover’s Knot.

Има още...


Коктейлният пръстен с аквамарин

Даяна е обичала много синьо, a този пръстен е видян за първи път през 1996 г. Предполага се, че го е купила, за да отпразнува новото начало в живота си след обявяване на раздялата й с Чарлз.  Меган Маркъл носи този пръстен на сватбения прием във Frogmore House. После в Тонга, по време на първата й официална чуждестранна обиколка с принц Хари – именно като символ на новото начало.

Вижте и другите...


Тиарата Spencer

Тази тиара е собственост на фамилията Спенсър, от която произхожда лейди Даяна. Изключително известна е, защото е била с нея на сватбата си, а също така е най-важното семейно бижу от 1936 г. Диамантената тиара е носена за последен път от нейната племенница Силия по време на малката й сватба през юни 2018 г. Носена е и от трите съпруги на Чарлз Спенсър.


Сапфиреният годежен пръстен

Този пръстен е орисан за избраницата на принц Уилям. Катрин го носи дори с още по-голяма увереност от самата Даяна. Известният пръстен е избран лично от принц Чарлз от вече готова колекция на Garrad през 1981 г.

   И още...


Перлените обици Colingwood

Tези обици са сватбен подарък на Даяна от бижутерската къща Collingwood. Формата им е класическа перла капка, която се съчетава с тиарата The Lover’s Knot. Даяна ги е носила в Австралия, Канада и Италия, а Катрин се поява с тях през 2017 г. на държавен прием в Испания , а по-късно и в Белгия.


Обиците „Пеперуди“

За първи път Даяна се появява с тези обици, които представляват златни пеперуди, през 1986 г., а Меган ги носи по време на официалната визита в Австралия  през октомври 2018 г.

И още...


Огърлицата с четири реда перли

Четирите реда стандартни перли, прихванати с диамантена катарама, са също част от кралската колекция. Била е любима на кралицата през 80-те години, Даяна я е носила през 1982 г., а Катрин се появява с нея през 2017 г. на 70-годишнината от сватбата на Кралица Елизабет II и принц Филип.


Перлените обици South Sea

Това абсолютно разкошно бижу е сред любимите на принцеса Даяна. За пръв път се появява с тях на приема за коронацията на император Акихито през ноември 1990 г., а преди няколко години Катрин се появи с тези обици на наградите BAFTA в Лондон.


Сапфирените обици

Тези обици подхождат много на годежния сапфирен пръстен и са сватбен подарък на принцеса Даяна от принц Фауд от Саудитска Арабия, те са част от споменатия сет Saudi Suite. Тъмносините камъни са обрамчени с диаманти. 


Перлената гривна

Тази перлена гривна се забелязва на една от най-известните снимки на Даяна и също е едно от любимите й бижута. Катрин я е носила през 2008 г. и през 2017 г. Дизайнът е на Nigel Milne от 1988 г. Редовете перли са прекъснати на две места от по три диаманта.

 

Вижте и още разкош без цена от кралското семейство