Звезди

Мария Бакалова не успя да се пребори за награда БАФТА

Отново сред най-стилните дами на церемонията

Мария Бакалова не успя да се пребори за награда БАФТА

Снимка: Instagram @mariabakalova

Младата българска актриса се състезаваше в категорията за най-добра поддържаща женска роля на тазгодишните награди на Британската академия за кино и телевизия в съперничество срещу Найъм Алгар, Косар Али, Доминик Фишбак, Ашли Мадекве и Юн Ю-джунг. Корейската актриса отново победи Мария Бакалова, както се случи и само преди седмица на наградите SAG. Затова пък 24-годишната българка отново бе ослепителна в рокля на Armani, споделяйки снимка от хотел "Риц" в профила си в Инстаграм.

Досега тя има повече от 20 награди, получавай номинация и за „Оскар“. Най-голямата й победа до момента беше отличието от Critics' Choice. „Просто се наслаждавах на факта, че казваха името ми до тези на Оливия Колман и Глен Клоуз и бях толкова щастлива“, спомня си 24-годишната българка. Когато чува името си като победител, тя „изобщо не го осъзна в началото - не бях подготвена", сподели малко преди церемонията на БАФТА Мария Бакалова пред The Guardian.

Като първата българска актриса, номинирана за награда "Оскар", тя се надява успехът й да отвори врати и за други. „Посвещавам всяка една награда на всички източноевропейски актьори, защото ние сме от регион, който не е разпознаваем много в западното кино. За това се боря.“ Бакалова още не е сигурна дали ще може да присъства лично на Оскарите или не, но ако го направи, се надява да вземе майка си за гост. 

Тазгодишната церемония на БАФТА се провежда в продължение на два дни - 10 и 11 април в Royal Albert Hall, но без публика. В първата вечер бяха обявени техническите награди като кастинг, костюми, грим и коса, дизайн, звук и специални ефекти, а основните категории бяха оставени за втората.

Големият победител на вечерта е "Земя на номади", който спечели в категорията за най-добър филм, като Клои Джао бе отличена за най-добър режисьор, а Франсис Макдорманд бе избрана за най-добра главна женска роля. Антъни Хопкинс пък получи наградата за главна мъжка роля за "Бащата". За най-добър британски филм бе определен "Момиче с потенциал", като режисьорката му Емералд Фенел бе отличена и в категорията за най-добър оригинален сценарий.

Въпреки липсата на публика на церемонията присъстваха звезди като Приянка Чопра Джонас, Синтия Ериво, Хю Грант, Том Хидълстън, Фелисити Джоунс, Педро Паскал и други, а Роуз Бърн, Андра Дей, Анна Кендрик и Рене Зелуегър се включиха от студио в Лос Анджелис. 

 

Мария Бакалова с главна роля в нов филм