Звезди

Първата снимка на принцесата на Уелс след операцията се оказа проблемна

Първата снимка на принцесата на Уелс след операцията се оказа проблемна

03 ноември: Катрин, принцесата на Уелс, посещава центъра на общността „The Street“ по време на официално посещение в Скарбъроу на 3 ноември 2022 г. в Скарбъроу, Англия. Принцът и принцесата на Уелс посещават Скарбъроу, за да стартират финансиране в подкрепа на психичното здраве на младите хора в сътрудничество, ръководено от Кралската фондация. Снимка от Max Mumby/Indigo/Getty Images

Няколко водещи новинарски агенции (Reuters, Associated Press и AFP, както и Getty) оттеглиха разпространената от тях снимка на принцесата на Уелс, предоставена им от двореца Кенсингтън, след като анализът след публикуването ѝ показал, че не отговаря на техните редакционни стандарти. 

Дворецът публикува първата снимка на Катрин и децата й в неделя и първия й публичен коментар след планираната коремна операция, на която се подложи през януари.

Според редакторите на Reuters изображението изглежда е било променено, като не е ясно как, защо или от кого е направена промяната, а според стандартите – не се публикуват снимки, които са били редактирани. BBC отбелязва, че повечето новинарски организации имат стриктни правила за снимките, за да няма съмнение за автентичността на кадрите. Допустими за Reuters например са промени, свързани с оразмеряването или леки корекции за балансиране на цветовете.

Дворецът Кенсингтън съобщи преди това, че снимката е направена принц Уилям миналата седмица, а на нея са усмихнатата Катрин и принцеса Шарлот и принцовете Джордж и Луи. Кадърът е придружен от послание за Деня на майката и благодарност за подкрепата:

 „Благодаря ви за милите пожелания и продължаващата подкрепа през последните два месеца. Желая на всички честит Ден на майката.“