Звезди

"Пинк Флойд" се събраха за нова песен в подкрепа на Украйна

"Наистина е трудно и разочароващо да наблюдаваш тази лишена от разсъдък, несправедлива атака на велика сила върху независим, мирен, демократичен народ. Непоносимо е да го видиш и си казваш "какво, по дяволите, мога да направя?", разказва Гилмор.

"Пинк Флойд" се събраха за нова песен в подкрепа на Украйна

снимка: стоп кадър Youtube

Ужасен от случващото се в Украйна, Дейвид Гилмор съобщи, че от групата "Пинк Флойд" са записали версия на добилата популярност украинска песен "Ой, червена калина на поляна", пишат от "Гардиън". Новата песен излиза 28 години след последното парче на групата.

Преди няколко седмици китаристът и певец на "Пинк Флойд" беше попитан дали е виждал Инстаграма на Андрий Хливнюк от украинската група BoomBox. Гилмор и BoomBox са свирили заедно на живо през 2015 г. в Лондон, на благотворителен концерт за Беларуския свободен театър - но събитията оттогава са поели драматичен обрат: в края на февруари Хливнюк изоставя турнето на групата си в САЩ, за да се бие срещу Русия в родината си.

На записа в Инстаграм Гилмор вижда мъж във военна екипировка с пушка на рамо, застанал пред катедралата "Света София" в Киев, да изпълнява протестната песен "Червона калина". Песента е написана през 1914 г. в чест на артилеристите от Сич, които се бият в Първата световна и в украинската война за независимост. "Помислих си: това е вълшебно, може би мога да направя нещо с него", споделя той пред "Гардиън".

"Наистина е трудно и разочароващо да наблюдаваш тази лишена от разсъдък, несправедлива атака на велика сила върху независим, мирен, демократичен народ. Непоносимо е да го видиш и си казваш "какво, по дяволите, мога да направя?", разказва Гилмор. Резултатът е Hey Hey, Rise Up! - нова песен на "Пинк Флойд", която включва част от изпълнението на Хливнюк. Всички приходи от песента ще отидат за хуманитарна помощ на Украйна.

Дейвид е свързан с Украйна - неговата снаха Янина е украинка, внуците му са полуукраинчета. Бабата на Янина, която е на инвалидна количка, е в Харков по време на войната - едва преди седмица близките й успяват да я закарат през полската граница в Швеция.

"Позвъних на Ник и му казах - слушай, искам да направя това за Украйна. Много ще се радвам, ако и ти свириш в него и ако го подпишем като парче на "Пинк Флойд". Мейсън не се поколебава дори за мир и приема. Към тях се присъединяват басистът Гай Прат, както и Нитин Соуни.

Преименуват улици в чест на Украйна