Звезди

Режисьорката Одри Диван: Абортът не трябва да бъде премълчавана тема

„Прочетох книгата й скоро след като самата аз направих аборт“, казва режисьорка Диван. „Исках да науча повече по темата и ми беше препоръчана.“

Режисьорката Одри Диван: Абортът не трябва да бъде премълчавана тема

снимка: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Режисьорката Одри Диван, която спечели престижния „Златен лъв“ на миналогодишния филмов фестивал във Венеция за „Събитието"  по едноименния роман на френската писателка Ани Ерно, а тази година беше номиниран за наградите „БАФТА“, призова да започне по-открито да се говори за деликатната тема за аборта, съобщават от “BBC”.

Сюжетът на лентата „Събитието“ проследява живота на млада студентка - Ан във Франция през 1963 година, която забременява случайно и е изправена пред невъзможността да продължи образованието си и да се изправи срещу срама и болката на аборта, дори и да трябва да заплати тази цена със затвор. Mладата жена във филма се опитва да получи възможност за аборт във Франция през 1963 г. - тема, актуална и днес в различни части по света, където това е забранено.

„Прочетох книгата й скоро след като самата аз направих аборт“, казва режисьорка Диван. „Исках да науча повече по темата и ми беше препоръчана.“

„За мен беше специален момент да открия тази книга, защото преживях медицински аборт и не си давах сметка какво всъщност представлява незаконният аборт – целия процес, сложността и самотата“, допълва тя.

"Останах наистина впечатлена от историята на тази много смела героиня, но бях наистина гнева заради извършения нелегален аборт. Жените дори не могат да си представят какво е било тогава“, разказва френската журналистка и режисьорка.

"Това е важна книга, но е единствената написана от Ани, която остава незабелязана по онова време. Абортът е премълчавана тема. Мисля, че съществува страх - страхуваме се от женското тяло и неговите тайни."

Темата за абортите обаче е все по-често засягана в създаването на филми тази година. Освен „Събитието“, филмът на Филис Наги „Обадете се на Джейн“ беше показан на тазгодишните филмови фестивали „Сънданс“ и „Берлинале“. Лентата разказва за незаконните аборти в Чикаго през 60-те години. Според Наги темата за абортите е „обща за всички дискусии, свързани с правата на жените“. 

Междувременно документалният филм „The Janes“ на същата тематика може да бъде открит в HBO. През 2020г. пък филмът "Никога, рядко, понякога, винаги" изследва самотата и уязвимостта на тийнейджърка, която се отправя към Ню Йорк през 70-те години на миналия век, като търси начин да направи аборт.

Разглеждане на темата от различен ъгъл откриваме и във филма „Света Франсис“ на Алекс Томпсън и дори в сериала „Приятели“.

„Където и да съм показвала филма си по света, съм срещала много жени, които могат да говорят за собствените си преживявания, тъй като правят паралел със сюжетната линия. Защо в крайна сметка изглежда така сякаш жената поема цялата отговорност в тези ситуации?“, пита Одри Диван.

„Ние задаваме същия въпрос във филма. Искаме отговор, така че се надявам реакцията и дебатът, които последват от филма ми, да успеят ни дадат някои отговори.“

"Никога, рядко, понякога, винаги": когато абортът е не само медицински акт, а ново начало