Звезди

Ще успее ли принц Хари да се върне в Англия?

Очаква се той да отпътува за родината си

Ще успее ли принц Хари да се върне в Англия?

Снимка: Max Mumby/Pool/Indigo/Getty Images

„В памет на негово кралско височество, херцогът на Единбург, 1921-2021 г. Благодарим ви за преданата служба. Ще липсвате много на всички“ – с това съобщение на страницата на своята фондация Archewell принц Хари и Меган Маркъл почетоха принц Филип, след като вчера бе обявена негова кончина. Според People се очаква херцогът на Съсекс да се върне в Англия, за да присъства на погребението, което ще премине в много тесен кръг.

Това ще бъде първото му завръщане в родината, след като в началото на 2020-а двамата с Меган се преместиха в Америка. В момента двамата живеят в Монтесито, Карифолния заедно с малкия им син Арчи в очакване на второ си дете. Към момента не е ясно дали херцогинята на Съсекс ще придружи съпруга си. Според Анджела Левин, която е кралски биограф, вероятността за това е много малка, заради напредналата бременност на херцогинята.

Още когато херцогът на Единбург беше хоспитализиран по-рано тази година и състоянието му беше влошено, принц Хари е планирал да лети до Великобритания в случай на фатално развитие, заявявайки, че ще направи всичко възможно да присъства на погребението на дядо си.

Херцогът и херцогинята на Съсекс обаче са изправени пред перспективата да прекарат поне пет дни под карантина, ако се върнат в Обединеното кралство, освен ако не получат освобождаване - въпреки че двойката все още не е обявила публично дали ще присъства.

Съгласно действащите разпоредби, всеки, който пътува до Англия, трябва да бъде поставен карантина в мястото, където е отседнал, или в хотел за 10 дни. Посетителите трябва да си направят и два теста за коронавирус, след като пристигнат.

Периодът на самоизолация може да бъде намален на пет дни, ако вторият тест за Covid-19 е отрицателен. Предвид статута му на член на кралското семейство, се предполага, че Хари ще бъде освободен от ограниченията за пътуване. Нещо, което се допуска при членове на дипломатически мисии и консулски служби в Обединеното кралство, служители или представители на международни организации. В името на общественото здраве обаче те са „силно насърчавани“ да преминат тестове на ден втори и ден осми след пристигането си в страната.

 

Протоколът след смъртта на принц Филип