Звезди

Ще успее ли Уил Смит да спаси смъртно ранената си кариера?

Смит има редица филми, които са в работен процес и сега са хвърлени в несигурност

Ще успее ли Уил Смит да спаси смъртно ранената си кариера?

Снимка: Neilson Barnard/Getty Images

Как само един миг може да обърне кариерата на един иначе успешен актьор. Как една невъздържана емоция може да съсипе години на ред труд и постижения, дори оценени с Оскар?

Уил Уил Смит от любимец на публиката се превърна в холивудски злодей, след като зашлеви Крис Рок на церемонията по раздаване на Оскарите миналия уикенд. И докато светът разисква постъпката му, тя вече нанася трайни щети на имиджа и кариерата на актьора. А какво още може да се случи?

Уил Смит може би е смятал, че като бързо се покае за постъпката си, оправдавайки се с прекомерни емоции от любов, ще изчисти името си, докато скандалът още е в зародиш. Той поднесе извиненията си още на сцената в първия си Оскар в ръце и дори получи бурни овции.  А след церемонията на партито със звездите Смит позира и танцува със статуетката си, сякаш нищо не се е случило. А дали е успял да избяга от бурята?

Когато се събуди на следващата сутрин, стихията се беше завихрила още повече. Всички говореха за скандалния шамар, за накърнената семейна чест, за невъздържаната реакция, за насилието като отговор на обидата, за защитата с насилие, за трудното детство на Уил Смит и какви ли не още нюанси по темата.

„Донякъде е лудост да се мисли, че този единствен инцидент може да унищожи десетилетия труд. Но беше толкова публично! Това е зашеметяващ акт на нарцисизъм“, каза Шарън Ваксман - главен редактор на The Wrap. Според мнозина името на филмовата звезда на Уил Смит е силно опетнена. Агенти, продуценти и режисьори дори смятат, че кариерата му в А-листата на най-добрите холивудски актьори просто е свършила.

Ким Мастърс, главен редактор на Hollywood Reporter, също смята, че Смит е нанесъл огромни щети на имиджа си и сякаш за миг зачеркна успехите си във филмите „Мъже в черно“, „Денят на независимостта“, за да се спре просто на „Лоши момчета“.

53-годишният Уил Смит досега не е имал подобни ситуации и името му е било неопетнено.


"Въпреки това, много хора вече не могат да гледат на него по същия начин. Бяха шокирани от поведението му и впоследствие от приветствената му реч. И върха беше как той танцуваше и се радваше на афтърпартито след Оскарите, сякаш не му пукаше за мнението на света“, каза редактор от Vanity Fair.

Какво предстои за Уил Смит в идната година?

Според холивудски хроникьори, при такова стечение на обстоятелствата, може да се очаква, че Уил Смит ще се отдаде на благотворителна дейност, може и публично да обяви, че ще се подложи на терапия за овладяване на гнева. Почти сигурно е, че ще последва задължителното интервю - изповед - може би дори в шоуто на семейството му във Facebook Red Table Talk.

Именно там Уил Смит и съпругата му Джейда Пинкет Смит разкриха проблемите във връзката им през 2020 г. Там също Пинкет Смит съобщи за своето заболяване - алопеция – състояние, което причинява косопад.

Съдбата на филмите с Уил Смит

Смит има редица филми, които са в работен процес и сега са хвърлени в несигурност. Сред тях са „Лоши момчета“ 4, Bright 2 и Apple's Emancipation, в които той играе избягал роб.

Силен индикатор за това колко опетнена е репутацията на Уил Смит е, когато видим какво Apple ще реши за филма с негово участие, пише BBC. Очакванията бяха той да излезе през лятото и дори да се бори за награди следващата година. В момента обаче се очаква становището на продуцентската къща Apple. Ако откажат филма, това ще е ясен знак за кариерата на Уил Смит за доста дълъг период.

Братя по неволя

Други холивудски звезди, изпаднали в немилост заради подобни ситуации, имат какво да разкажат. На Джони Деп беше отнета ролята в третия филм за „Фантастичните животни“, след като загуби дело за клевета с вестник, който го нарече "бияч на съпруги". Въпреки това, Деп запази договора си за реклама за Christian Dior и любовта на феновете. След делото, беше избран и за ролята на Луи XV във френски филм и това го измъкна от блатото.

Мел Гибсън попадна в скандали неведнъж, след като призна за пиянски антисемитски изблик през 2006 г. и през 2010 г. Тогава изтекоха записи с негови възбудени речи с расистки обиди срещу тогавашната му приятелка, а тя го обвини във физическо насилие. В крайна сметка, Гибсън беше отново приет във Холивуд и дори беше номиниран за Оскар през 2017 г.

Кариерата на Смит може да е наранена, но има шансове Холивуд да се помири с него. Ако не веднага, то след време. Последните думи от речта на Смит в неделя бяха: „Надявам се, че Академията ще ме покани обратно“.

Въпреки това, малки изглеждат шансовете той да връчи наградата за най-добра актриса на Оскарите през 2023 г., както по традиция прави носителят на най-добър актьор от предходната година.

Всички сме извадили пуканките. Този сериал ще бъде дълъг....

Още по темата, вижте тук: