От А до Ям

Вкусно по природа: Свеж конфитюр от горски плодове

Лятото идва с дъх на ягоди, малини и боровинки.

Вкусно по природа: Свеж конфитюр от горски плодове

Снимка: Авторът

Лятото идва с дъх на ягоди, малини и боровинки. Толкова много ги обичам, както и всички останали свежи плодове! С удоволствие ги ям всичките направо от дървото/храста, както и под формата на всякакъв сладкиш.

Като дете много се разстройвах, когато майка ми и вуйна ми правеха конфитюр и не ми даваха да си хапна веднага от него. Бях много възмутена, че трябва да чакам чак до зимата за нещо, което е готово насред лято. Затова е идеална рецептата за суров конфитюр. Пресни ягоди, малини, боровинки и други берита, леко подсладени, и всичко отнема само няколко минути, а не цял ден варене и консервиране. Подхожда добре към сутрешната закуска с овесени ядки, като плодова глазура на сурова торта, като заливка за сладолед, към рецептата ми за пържени филийки, за мъфини и други любими десерти.

Псилиум хуск е индийски живовляк, който съдържа разтворими и неразтворими фибри. Благоприятства за това храната да се движи и изхвърля по-бързо от червата, подпомагайки добрата им функция и изчистването на тялото от токсини. Това, от своя страна, балансира холестерола и кръвната захар. Редовно добавям по 1 ч.л. към смутито си.

Необходимите продукти:

200 г пресни малини, ягоди, боровинки, френско грозде или микс
20 г (2 с.л.) ксилитол или кокосова захар
1 ч.л. лимонова кора, настъргана
2 ч.л. лимонов сок или ябълков оцет
¼ ч.л. ванилия на прах
1 ч.л. псилиум хуск или смляна чия

 

Смесете всички (без последната) съставки заедно в купа, като натискате с вилица плодовете. Когато постигнете желаната консистенция на плодовете, разбъркайте добре хуска или чията. Оставете да престои 15-20 минути. Ще поеме течността и ще набъбне, сгъстявайки сместа.

Трайност: 4 дни в хладилник