Градски находки

Пера Палас - хотелът, в който Агата Кристи написа „Убийство в Ориент експрес“

Всички смятат, че тайната за мистериозното изчезване на писателката през 1926 г. се крие някъде в този хотел

Пера Палас -  хотелът, в който Агата Кристи написа „Убийство в Ориент експрес“

Снимки: Pera Palace

Стая 411 е специална в хотел „Пера Палас“ в Истанбул. Смята се, че именно тук Агата Кристи написва легендарния си роман „Убийство в Ориент експрес“. И така стаята става също толкова легендарна и една от най-желаните в това, което се е превърнало в интересна комбинация от музей и хотел.

След като научих, че този хотел всъщност е достъпен за всеки, ми се прииска и аз да бъда гост. Но с изненада установих, че фамозната стая на Агата Кристи е резервирана месеци напред. Остана ми само да отида на място и да проверя наистина ли е толкова магично това място в сърцето на Истанбул и наистина ли има толкова неразкрити мистерии с името на Агата Кристи.

Загадките започват още с откриването на „Пера палас“, защото в района в квартал „Бейоглу“ има поне дузина хотели с подобни имена. Лъкатушейки в тесните улички, където трудно се разминават две коли, но за сметка на това изобилстват туристи от цял свят, изливащи се от заведенията от всякакъв тип, градът те поглъща във весела глъчка. И ето, хотелът се изправя пред мен.

Още с влизането усещам как стрелките на часовника спрират и се превъртат 100 години назад. Потъвам в червения килим на стълбището и ме посреща любезният персонал в старовремски дрехи и бели ръкавици. Всички говорят отличен английски и грижливо ме въвеждат в обстановката от края на 19-и век. Хотелът е отворил врати през 1892 г. и е сред първите електрифицирани сгради в Истанбул. Обзавеждането е луксозно и неокласическо, но в красиво съчетание с османския стил – с типичните за арабската архитектура архади, колонади и куполи, видими от вътре.

Потъвам в обувките на Еркюл Поаро, който ще опита да разплете мистерозното убийство. Тук всеки ще се заплени от прекрасната обстановка, а ако сте почитатели на мистериите, ето ви още една:

През 1979 г. холивудският медиум Тамара Ранд твърди, че се е свързала с духа на Агата Кристи и тя й е издала, че има скрит ключ в стая 411. Скоро след това такъв ключ е бил намерен под паркета. Медиумът казал, че този ключ отваря таен тефтер, но 40 години по-късно той още не е открит.

Мистериите около Агата Кристи са нещо типично за нея. Но съвсем не на шега, тя изчезва през 1926 г. за цели две седмици, след което се появява в хотел в Англия, като никой, включително и тя самата, не помни как се е озовала там и къде е била. Историята е толкова нашумяла, че за дълго е водеща тема за пресата.

Смята се, че в търсения тефтер, който тайният ключ трябва да отвори, се крие истината за мистериозното изчезване на Агата Кристи. От тогава всеки посетител на хотела се надява, че късметът ще му се усмихне и ще намери тайния тефтер. Нощувката в хотела е мисия възможна. Само че е нужно резервация за нея поне 6 месеца по-рано, тъй като това е най-желаната стая в хотела. Цената й е 240 евро на вечер с включена закуска, но какво са тези пари на фона на истинското приключение? Стаята е превърната в действащ музей и напълно е запазено оригиналното обзавеждане.

Има още...


В хотела кипи подготовка за вечерен концерт. Тук в петък вечер и събота сутрин свирят класическа музика в мини арт изяви за отбрани гости. Те се записват и одобряват предварително, но присъствието не е по-скъпо от консумацията на питие в луксозен бар.

Показаха ми и легендарния асансьор в хотела, който е първият електрифициран асансьор в Истанбул и е непокътнат от тогава. Пътешественици го описват като един от най-красивите в света с красивото ковано желязо в стил арт нуво, отлично синхронизиран с елегантното стълбище.

Проектиран от френско-турския архитект Александър Валори, хотелът има голям салон, който някога е приемал пътниците за легендарния Ориент Експрес, а днес е популярно място за местните жители от високото общество за изискан следобеден чай или вечерни срещи на мебелите от червено кадифе и малко джаз. Историческите снимки по стените също са страхотен начин да се пренесеш в едно друго време. Но хотелът е отлично реновиран и отворен отново през  2010 г.

Но явно мястото наистина е вдъхновяващо, защото освен Агата Кристи, тук са творили и Ърнест Хемингуей, който написва „Снеговете на Килиманджаро“ именно в Истанбул. В късия разказ главният герой Хари остава в „Пера палас“ по време на окупацията на Истанбул в края на Първата световна война.

Стая 411 е много по-голяма от очакваното, с голяма изискана баня и прекрасна гледка със свеж бриз, идващ от морето. Освен многото снимки на Агата Кристи, в стаята е подредена и библиотека с нейни книги. Но трите рафта са поставени зад стъкло, което напомня, че това е музей-хотел, а не обикновено място за нощувка. Изложена е и винтидж пишеща машина, но тя не е оригиналната на легендарната писателка, а е само за украса.

Хотелът „Пера палас“ е посрещал много знаменитости: Иън Флеминг, Грета Гарбо, Мата Хари, Алфред Хичкок. Освен това тук са гостували и Жаклин Кенеди Онасис, британският крал Едуард VIII, шахът на Иран, Леон Троцки и дори Ататюрк.

Е, не успях нито да нощувам в хотела, нито да разкрия някоя мистерия, но определено си направих това удоволствие да съм част от сюжета на едно наистина легендарно място от легендарно време.