Изкуство

Най-известните картини на Фрида Кало

Легенда в изкуството и икона на феминизма

Най-известните картини на Фрида Кало

Двете Фриди (1939)

Фрида Кало е един от най-известните и значими художници на XX век. Заради смелостта, непокорния дух и таланта да пресъздава собствения си живот в картините, тя се превръща в икона на феминизма. И до днес вдъхновява жените и намира място дори в поп културата – преди няколко месеца испанската певицата Розалия пресъздаде нейния образ във видеото си към песента A Pale.

Цялото й име е Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон. Родена е в Мексико на 6 юли 1907 година. На 6-годишна възраст прекарва полиомиелит, вследствие на което единият ѝ крак остава по-къс и слаб. На 18 става жертва тежка катастрофа, при която чупи гръбнак, бедрената си кост и губи възможността да има деца. През целия си живот претърпява тридесет и две операции и често остава приковавана към легло за дълго. Нищо от това обаче не успява да пречупи волята й – дори между чаршафите, тя рисува своите трагедии с четки и бои и ги увековечава. 

Спътникът й в живота е Диего Ривера – когато сключват брак през 1929 година той е на 43, а тя на 22. Връзката им е не по-малко трагична – Ривера й изневерява често, а Фрида живее в сянката на съпруга си. Затова и творчеството й става популярно след смъртта й. Фрида умира на 13 юли 1954 г., когато е на 47 години от усложнения, вследствие на пневмония. Според много хипотези Фрида сама е сложила край на живота си, но информацията остава непотвърдена. Фрида Кало е автор на 143 картини, 55 от които са автопортрети. Вижте най-известните от тях в галерията ни.

 

Триумфът на Артемизия Джентилески