Начин на живот

10 начина да се измъкнем от капана на прекаленото мислене

Прекаленото премисляне е един от най-големите виновници за чувството за нещастие днес. Въртене на една и съща мисъл отново и отново, премисляне на ситуацията и кой какво е направил, кой какво е казал, какво се е случило, точната подредба на събитията или пък премислянето на всички рискове от евентуално взимане на решение, обмисляне на всички страни на една ситуация – всички тези капани ни лишават от радостта от настоящето и в никакъв случай не ни помагат.

Това е световно явление на свръхконтролиращия век, който има твърде много задачи и отговорности и се стреми да прави колкото се може по-малко грешки. Затова сме склонни да изчисляваме и планираме всичко до последния детайл, че неусетно губим радостта от живота. А той е само е дин и изтича много, много бързо.

Прекаленото премисляне е термин, който е въведен в английската психотерапия като overthinking със сходните думи като overeating (преяждам) и overreacting (преигравам, преекспонирам даден проблем) и двете думи имат отношение и нюанси в явлението overthinking. Прекалената консумация на храна и справянето с твърде много информация от една страна и прекаленото вживяване за моменти от бъдещето, което още не е настъпило. Прекаленото премисляне може да създаде проблеми, които дори не са съществували и вероятно никога няма да се случат. Но за сметка на това нашите мозъци са способни да потъват в предварителен страх и безпокойство, което е защитна реакция на съзнанието и страх от неизвестното.

Ефектът обаче не е добър – така ограбваме себе си от този дар – да бъдем тук и сега точно в този момент и да се радваме, че сме добре.

Ето 10 начина да спрем прекаленото премисляне:

1. Концентрирайте се върху положителните неща, които се случват в момента

Превърнахме се в общество, което позволява прекаленото премисляне и страховете да ни владеят. Първата крачка да си върнем контрола, е да преместим фокуса върху това, което ви прави щастливи. Вижте за какво сте благодарни в живота си, започнете да тренирате ума си да вижда това, което вече имате, а не това, което може да изгубите. Знаете правилото, че една тухла на ден, но всеки ден изгражда цяла къща. Така че с малки крачки всеки ден и ще започнете да се чувствате по-спокойни.

Енергията тече там, където е и вниманието – можете да спрете да премисляте с осъзнатост.

2. Казвайте си поощряващи думи през целия ден

Обърнете внимание какви мисли се въртят в главата ви в момент, когато се хванете, че пак премисляте? Най-вероятно става дума за задачите за деня ви, кое как да подредите и изпълните, кой какво е казал, как някой ви е ядосал и т.н. От това ще се почувствате още по-зле. Позитивното мислене изисква дисциплина, затова започнете да си повтаряте мили и поощряващи думи. Направете си ритуал – какво си казвате сутрин, какво си казвате на обяд, какво следобед и какво вечер. Отделете по минута пред огледалото в банята и сте готови с първите мили думи, които чувате за себе за деня. Това със сигурност ще намали стреса и негативизма.

Всеки път, когато почувствате пристъп на тревожност, кажете си нещо мило наум. Аз съм спокойна. Аз съм светлина. Справям се много добре. Харесвам се. Харесвам как се получават нещата. Харесвам времето. Харесвам как тече денят. Такива примери може да измислите сами за себе си, които работят за вас.

3. Живейте тук и сега.

Забравете за утрешните задачи, за сметките, които трябва да платите и за проектите за следващата седмица. Това са несигурността на бъдещето. Сега сте тук. Повечето безпокойства и ментални проблеми са причинени от това, че живеем във време, различно от настоящето. Това може да е миналото, но може и да е4 бъдещето, но и двете не са сега. Помислете за това. Това е основният дисонанс, който ви бута стабилността на психиката.

Продължава... 


4. Излезте сред природата, за да се откъснете от прекаленото мислене

Природата е идеалният начин да успокоите твърде натоварения си ум. Не оставяйте разходките само за уикенда. Може да ги правите и в обедната почивка или на път за работа, а защо не и след края на работния ден? Паркове, градинки или просто алея с повече зеленина би свършила чудесно презареждане на сетивата и включване в природния баланс. Ако стресът наистина ви е дошъл в повече, вземете си почивка. Отидете на ваканция или се откъснете поне ден за масаж и релакс само за вас. Изберете красиво място, което ще ви зареди положително.

Всичко, което можете да направите, за да укрепите връзката си с природата, ще бъде от голяма полза за ума ви и ще ви помогне да запомните, че ние създаваме най-много стрес, който чувстваме в ума и тялото си. Ние произхождаме от място на чиста хармония и повечето от това, което виждаме около нас, е просто една устойчива илюзия. Не забравяйте, че природата не се бори с живота, вие също не бива да го правите.

В гората няма Wi-Fi, но там имате по-добра връзка със себе си.

5. Вие сте просто наблюдател на живота

Явлението живот изглежда естествено, но все повече хора се съгласяват, че той е илюзия. Следващия път, когато се хванете, че отново сте в състояние на прекалено премисляне, спомнете си, че сте просто една частица съзнание в космическия ред. Всичко около вас може да изглежда стресиращо и хаотично, но това е само временен миг, който в момента не виждате в неговата цялост. Учете се да наблюдавате, без да се намесвате. Спомнете си, че сте душа и нищо, което се случва на този свят, никога не може да опетни този образ на съвършенство.

6. Пуснете контрола.

Много хора,  страдащи от тревожност, са склонни да се страхуват, че могат да загубят контрола и затова постоянно премислят ситуациите в опит да се подготвят за най-лошото. Този начин на животът обаче ви влияе и ви държи в постоянен режим на битка или бягство. Прекаленото премисляне може да ви даде илюзията за власт над живота, но реалността често е друга. Не можем да предвидим развоя на всяка ситуация, така че е най-добре да оставим Вселената да си върши работата. Не можем да контролираме света, но за щастие сме напълно способни да контролираме как реагираме на света.

Има и още...


7. Простете и продължете напред

Прекаленото премисляне е капан, който разглежда често пъти и миналото. Постоянно разглеждате минали грешки, провали, гафове и не можете да си простите за тях. Това е изживяване на травматичното събитие отново и отново. Защо си го причинявате? Този начин на мислене често води до депресии и ни откъсва от реалността, че сме добре тук и сега, а лошият момент отдавна е преминал и ние сме оцелели.

Миналото е минало и то завинаги остава застинало. Не може да го промените, но оставате в парализиращото чувство на безизходност. Това е така. Миналото винаги ще бъде минало и то е приключило. Простете си. Продължете напред и оставете миналото на предната глава от вашата книга. Няма да го промените. То е такова, каквото е и е част от вас.

Пазенето на твърде много вещи от миналото често ни дърпа назад. Спомени, вещи със сантиментална стойност, вехтории – всичко това вече не ни е нужно и носи слоеве стари емоции, които не ни помагат да продължим напред.

8. Спрете да мислите за бъдещето

Точно както не трябва да мислите прекалено много за миналото, опитайте и да не живеете в бъдещето. Не можете да контролирате какво ще се случи след седмици или месеци, но можете да поемете отговорност за настоящето. Живейте в момента според възможностите си и оставете бъдещето да се погрижи за себе си. Вселената ще ви помогне да поемете по правилния път. Но първо е време да се научите да се отпускате и да се доверявате на висшия си Аз.

Много хора правят грешката да живеят, подготвяйки се за по-светло бъдеще. Те вярват, че ако работят повече часове, печелят повече и имат по-висок социален статус ще са по-щастливи. Това е измамно. Ние ще бъдем същите хора със същите страхове и чувства, каквито сме сега. Затова работете за това как се чувствате сега. Имате само този контрол – над настоящето.

Мисълта, че ще бъдем по-добре в бъдещето, за съжаление, може да ви донесе само разочарование, защото се опитвате да намерите удовлетворение извън себе си.

9. Медитация и други техники за управление на фокуса

Медитацията може да ви помогне да се съсредоточите върху настоящия момент и да избегнете прекаленото премисляне. Всъщност основната цел на медитацията е да се избяга напълно от мислите и съзнанието да се качи на по-високи честоти. Медитацията има добър ефект върху ума, но също и върху тялото и душата. Изследователи от университета Джон Хопкинс в Балтимор, MD, анализираха близо 19 000 проучвания за медитация и установиха, че медитацията може значително да намали стреса, тревожността, депресията и болката.

Медитацията ви помага да осъзнаете по-добре вашите мисловни модели и ви свързва отново с вашето същинско Аз. Когато се потопите по-дълбоко в медитация, ще разберете, че вашите мисли не сте вие. Те са просто вълни на съзнание, преминаващи през вашето енергийно поле и са безкрайно мимолетни.

Можете да наблюдавате мислите си, без да им позволявате да ви завладеят и просто да ги приемете. Оставете ги да си отидат и се върнете към вашето автентично Аз - наблюдателят на прекрасния живот. Постоянството в медитацията ще ви помогне да осъзнаете как мислите и съществувате и че сте много по-свободна личност.

В началото може да изглежда трудно да задържите фокуса, защото външният ви свят не е много спокоен, но колкото по-малко реагирате на стимулите отвън, толкова по-дълго ще медитирате и ще намирате утеха и спокойствие.

10. Не забравяйте, че повечето от нашите стресове са плод на нашия ум

Реалността няма власт над вас, освен ако не го позволите. Стресът не е необходим; той е плод на съзнанието ни като опит да контролираме заобикалящата среда. Следващият път, когато пак започнете прекалено да премисляте, може да изберет чувството на покой и мир със себе си и света. Той е вътре във вас и всичко е в съвършен космически ред.

Точно както умът създава хаос в живота ни, той също може да създаде спокойствие, ако си го позволим.

Този живот е временен, трябва да предложи утеха и облекчение, тъй като това означава, че нищо тук наистина няма значение. Това не е нашият дом, така че не позволявайте на събитията, случващи се на Земята, да ви засегнат толкова много.

Имаме за цел да учим уроци тук, но не и да се привързваме към мисли, хора или места. Оставете съзнанието да тече през вас, без да е необходимо да опитвате или поправяте нещо. Колкото повече можете да се предадете на Вселената, толкова по-голямо ще стане чувството ви за свобода и мир.