Общество

100 000 руснаци търсят убежище в Турция заради несъгласието си с войната

Много граждани на Русия избраха да почиват на турското крайбрежие за лято 2022 г.

100 000 руснаци търсят убежище в Турция заради несъгласието си с войната

Снимка: Pixabay

Близо 100 000 руснаци са подали документи за постоянно пребиваване в Турция след началото на войната в Украйна. От края на февруари се наблюдава и завишено купуване на недвижима собственост на руски граждани в Турция като основният интерес е в големите градове Истанбул, Измир, Анкара и по средиземноморското крайбрежие. Смята се, че това са богати руснаци, които търсят начин да запазят парите си в момент, в който руската държава едва ли може да гарантира запазване на покупателната сила на руската рубла. Досегашните интереси за инвестиции на руски граждани в България, Черна гора и Хърватия, се преместват към Турция, която заяви своята възможно най-неутрална позиция относно руската военна агресия в Украйна.

От началото на март тази година около 85 000 украински граждани са поискали статут на бежанци в Турция като голяма част от тях вече работят, макар и частично в сивия сектор. Страната традиционно ползва работна ръка от Украйна за летните си курорти като често украинки са наемани като камериерки, различна работа в ресторанти и заведения или като туристически агенти.

Турция е силно зависима енергийно от Русия и има добри позиции на руските пазари за туризма си. Затова много руснаци избраха именно Турция за своята лятна почивка за 2022 г. Наблюдава се засилен интерес към резервации за предстоящия летен сезон, откакто започна войната. 

Анкара играе интересно дипломатическо танго в кризата между Русия и Украйна, отбелязва Ройтерс като посочва, че Турция не одобри западните санкции над Москва и провежда внимателна реторика като избягва да напада когото и да е на фона на летящите обвинения за военни престъпления в Украйна.

„Бихме били щастливи, ако Турция се присъедини към санкциите и затвори въздушното си пространство за руски самолети“, каза украински дипломат, пожелал анонимност. Анкара забрани на някои руски военни кораби да преминават през проливите й- Босфора и Дарданелите към Черно море с идеята, че така се ограничават военните доставки към Русия. Някои руски кораби обаче все още преминават транзитно и биха могли да правят доставки от сирийски води към Русия.

„Молим турската страна да следи какво се транспортира от Сирия в Русия“, настоя украинският дипломат.

Турция се противопоставя на политиката на Русия в Сирия и Либия и анексирането на Крим през 2014 г. Въпреки това турското правителство купи руската система за противоракетна отбрана С-400, за която Анкара беше засегната от санкции на САЩ през декември 2020 г.