Общество

Chanel изгуби от Huawei съдебна битка за логото

Кой изобщо може да обърка това лого вдясно?

Модната марка Chanel изгуби съдебната битка в Европейския съд с китайската технологична компания Huawei относно известното й лого.

Съдиите отсъдиха в полза на Huawei. Технологичният гигант се опитваше да регистрира като запазена марка лого, което иска да използва, но от модната марка заявиха, че е прекалено сходно с тяхното. Съдът на Европейския съюз в Люксембург отсъди, че:

Логата "имат известни прилики, но визуалните им разлики са значителни".

От съда също така смятат, че логото на Chanel има по-заоблени форми и по-дебели линии.

През 2017 г. технологичната компания кандидатства за запазена марка в ЕС за лого, което да използва за компютърен хардуер, припомня BBC. Френската компания се противопостави, заявявайки, че то прилича прекалено много на тяхното.

Преди две години от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост отхвърлиха възраженията на Chanel, заявявайки, че между двете лога няма прилики и че няма вероятност хората да ги бъркат.

След това Chanel оспори решението в съда, който пък отхвърли иска й тази седмица. Решението може да бъде обжалвано, а от Chanel отказаха да го коментират.

Историята на едно прочуто лого

Какво е първото ви хрумване за вдъхновението зад преплетените букви "С" в логото на френската марка? Може би Coco Chanel? Да, това е първосигналният отговор. Истината е обаче, че Коко Шанел измисля логото за марката си далеч, след като я основава. Цели 15 години от старта на едноименния бранд са изминали, когато дизайнерката открива инспирация в нещо колкото близо до модата, толкова и далечно от нея – архитектурата.

И по-точно готическата архитектура.

Преобладаващата теория е, че логото е замислено за първи път през 1925 г. Достоверни източници, цитирани от Fashion Inside сочат, че преплетеният символ на модната къща е създаден след посещение в Château de Crémat в Ница, Франция.

Château de Crémat може да се посети и днес и, ако се интересувате от малкo история на модата, ще обърнете внимание на набора от сводести арки по фасадите, украсени с красиви стъклописи. Именно за сложните произведения в тези прозорци се твърди, че са вдъхновили известното лого. Отличаващата се с поредица от геометрични модели и преплетени кръгове дори е била цитирана от самата модна къща като най-вероятния източник на вдъхновение за иконизираното лого.

 

Chanel със специален фонд в подкрепа на артисти, галерии и музеи