Общество

Грешка в системата: Фейсбук премахна страницата на град Bitche, било обида

Съществени пропуски в алгоритъма

Грешка в системата: Фейсбук премахна страницата на град Bitche, било обида

Снимка: Уикипедия

Фейсбук e премахнaл официалната страница на френското градче Битш (Bitche). Изписването е близко до bitch (“кучка“ в превод от английски) и алгоритъмът го маркирал като обида, която нарушава на правилата на фейсбук общността. Битш има около 5100 жители и се намира в североизточната част на страната, близо до френско-германската граница.

"Получихме съобщение във фейсбук и също така забелязахме, че страницата ни липсва", разказа кметът Беноа Кифер пред CNN. Страницата е свалена на 19 март. "Отначало се запитахме дали няма някакъв технически проблем. С времето обаче осъзнахме, че това може да се счита за истинска цензура."

 

За да я избегне, кметът създава нова страница във фейсбук, но не с името на градчето, а с пощенския му код – Mairie 57230. "Изглежда името на нашия град е било интерпретирано грешно", добавя Кифер. По думите му социалните мрежи трябва да преразгледат своите алгоритми за следене на съдържанието.

"Това, което се случи с нашия град Битш, демонстрира ограниченията на настоящите инструменти за модериране“, смята Кифер. „Можем да се радваме, че социалните мрежи поемат отговорност, че премахват незаконно и проблемно съдържание. Но трябва да се има предвид, че човешкото око винаги има надмощие над изкуствения интелект."

По-рано тази седмица директорът на френското поделение на компанията се е свързал с кмета, за да го информира, че достъпът до страницата е възстановен. Извинил се за инцидента и подчертал, че става въпрос за премахване по погрешка. Кифер, от своя страна го поканил заедно с основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг да посетят лично градчето. Така ще разгледат забележителностите, ще се запознаят с историята му и ще се уверят, че съществува.

Проблемът обаче остава – местните власти в друго френско градче Мозел Рорбах-ле-Битш (Rohrbach-lès-Bitche) решиха да преименуват страницата си на Ville de Rohrbach. "Изглежда алгоритмите на Facebook са забелязали някакъв проблем, свързан с Рорбах. Можете да се досетите за причината", пишат администраторите на страницата във Фейсбук.  

 

Изтекоха данните на 533 млн. фейсбук профили – проверете дали сте в списъка