Общество

Колко ще ни струва да изпратим детето си да учи в чужбина?

Ако сте родители в един момент няма как да не настъпи и важният въпрос свързан с децата ви, а именно този за тяхното образование. Най-често доброто образование и средата са ключови за добрата реализация на всеки млад човек. Това е и една от причините, всеки родител ангажирано да участва в избора на колеж и университет, особено когато е свързано и с дилемата между образование в страната и това в чужбина.

Факт е, че са необходими не малко средства и колкото по-рано родителите си зададат въпроса „Как да осигурим средства за образованието на децата си?“, толкова по-малко неприятни изненади и сътресения ще усетят в стандарта си на живот, когато дойде моментът. Този въпрос със сигурност би породил чувство за неизвестност и притеснение в някои от хората, затова е хубаво да се раздели по следния начин:

1. Колко средства ще са необходими, за да покрием разходите за образование на детето си

Знаете ли че, общият разход за бакалавърска степен (4 години) в страна от ЕС възлиза на около 72 000 лв., срещу доста по-скромната сума от 20 000 лв. за България. Разбира се, освен таксите за обучение, има и други по-големи разходи като например наемите на помещение, които заедно с режийните разходи значително се увеличаха, поради високото ниво на инфлация. От графиката на Карол Капитал по-долу, можете да добиете представа колко ще ви струва по години ако детето ви учи в България или в друга страна от Европейският съюз.

2. Как да изберем правилните финансови инструменти за спестяванията си, за да постигнем целта си?

Ако разчитате само и единствено на добра дисциплина, която ще ви помогне да не взимате от заделените настрана спестявания, то има голяма вероятност след определен период от време да се окаже, че сте загубили част от стойността на дадените спестявания. Коя е причината? С една дума – инфлацията! Тя е врагът на всички спестявания, дори когато е в нормални граници от 2-4% годишно. Във времена на висока инфлация, на каквито ставаме свидетели и тази година, тя е особено важен фактор, с който трябва да се съобразим. Ако оставите заделените си спестявания в кеш или на банков депозит, те ще бъдат незащитени от инфлацията. Именно това е и причината, поради която е препоръчително да потърсите друг вариант, чрез който ще имате по-големи шансове да запазите стойността на спестяванията си, а дори и да ги увеличите дългосрочно. Например, един такъв финансов инструмент е регулярното инвестиране на вноски в спестовен план като този на Карол.

 

3. Кога да започнем да спестяваме и по колко да отделяме, за да съберем необходимата сума?

Ако решите, че искате да сте подготвени финансово навреме, е добре да знаете приблизително към каква крайна сума ще се стремите, дали ще покриете вие пълното обучение или само част от него и следователно колко спестявания, инвестиции и вноски ще са ви нужни. По-долната таблица ще ви даде представа колко пари бихте имали натрупани в зависимост от момента, в който започнете да инвестирате и по колко.

*Бонус факт: най-силният актив, когато става въпрос за финанси и инвестиции е времето. Колкото по-рано започнете да инвестирате и оставяте инвестициите си да работят за вас за дълъг период, толкова по-висока възвращаемост бихте могли да получите.

Представете си колко по-лесно и без притеснения ще можете да се погрижите децата ви да имат образование на ниво, стига навреме да предприемете действия. Ако се интересувате повече по темата, включете се в безплатния уебинар на Карол Капитал „Как да подсигурим образованието на децата си“?, който ще се проведе на 29 септември (четвъртък) от 4.30 часа.