Общество

Най-после: Европа постепенно отпуска ковид мерките

След ваксинирането

Най-после: Европа постепенно отпуска ковид мерките

Снимка: goovelanddesigns/Pixabay

В няколко държави третият локдаун бе сред най-строгите досега – затворено беше почти всичко, а в Германия дори ходенето до хранителен магазин се случва с предварително записан час за определен от правителството период от време. Тази седмица в Берлин гражданите трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, за да могат да влязат в повечето магазини. Пролетта обаче дойде с постепенно отпускане на мерките в голяма част от стария континент.

В Англия ресторантите, пъбовете и магазините най-после ще отворят отново през следващата седмица. Това заяви премиерът Борис Джонсън, но забраната за международни пътувания може все още да остане. Както вече писахме, в момента британските жители могат да на напускат страната само с уважителна причина, например за работа, учене, лечение, посещение на роднина или приятел, който умира, сключване на брак или присъствие на сватбата на близък роднина, преместване или продажба на недвижими имоти, полагане на доброволчески труд.

"Не можем да бъдем самодоволни – можем да видим вълните на Covid-19, които засягат други страни, и видяхме как протича тази история", коментира Джонсън на пресконференция в Лондон в понеделник. Правителството, цитирано от „Асошиейтед прес“, обяви още, че всички пълнолетни граждани и деца в Англия ще могат да си правят рутинни тестове за коронавирус два пъти седмично като мярка срещу разпространението на заразата.  От петък ще бъдат достъпни безплатни антигенни тестове по пощата, от аптеките и на работните места.

Обединеното кралство разреши и по-големи събирания, както и отборните спортни занимания на открито. Освен това групи до шест души или до две домакинства също могат да се събират, но навън. Групи от родители с деца могат да се събират на открито с участието на до 15 родители. Отново отварят и откритите басейни и игрища.  

Примера последва и Дания, където за първи път от няколко месеци отвориха фризьорските салони, школите за шофьорски курсове, козметичните и соларните центрове, както и тези за татуировки. Клиентите обаче ще могат да ги посещават само ако имат т.н. „зелен паспорт“ и могат представят отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен не повече от 72 часа преди това, ако са ваксинирани или преболедували Covid-19.

Увеличиха се и присъствените занятия в училищата – досега на училище ходеха само децата от 1 до 4 клас, но вече и и учениците от пети клас нагоре ще го посещават всяка втора седмица. Тази мярка остава в сила за няколко региона, където броят на заразените е голям. Отпускането на мерките е част от дългосрочния план на Дания да ги премахва постепенно, а някой ден – и изцяло. Това обаче ще се случи, когато по-голям процент от населението е ваксинирано.

Кои други държави отпуснаха мерките си? Вижте на следващата страница...


Унгария също обяви в понеделник, че до дни ще започне постепенно отпускане на рестрикциите. Решението на премиера Виктор Орбан идва на фона на масовата ваксинация в страната, като  според официалните данни над 25% от населението е получило поне една доза от ваксината срещу Covid-19. Унгария бе първата държава от Европейския съюз, която започва да използва ваксина срещу коронавируса, произведена в Китай, освен това използва и руския препарат „Спутник V”, който все още не е одобрен от европейските здравни регулатори.

В средата на април училищата най-после ще отворят, като се предвижда дотогава учителите да бъдат ваксинирани. Магазините удължават работното си време до 21:30 ч., но само при условие, че могат да осигурят площ от 10 кв.м за всеки клиент. Хотелите и ресторантите остават затворени.

В Гърция локдаунът изтича на 5 април властите се подготвят за постепенно облекчаване на мерките, като първо ще отворят заведенията на открито и магазините. Местни медии съобщават, че търговците в Атина са в готовност за протест, ако правителството не им позволи да отворят. И тук учениците постепенно ще започнат с присъственото обучение, обяви гръцкият вицепремиер Акис Скертцос. По думите му ваксинирането, тестовете и хубавото време са предпоставки за безопасно връщане към нормалния живот.

Очаква се магазините на дребно също да отворят, но ще работят по системата click away & click inside – така стоките се дават на клиентите пред входа на магазина или вътре, но с предварителна уговорка. Тя се прави чрез SMS на номер 13032. Пазаруването ще е позволено само веднъж дневно и не може да продължава повече от три часа, информира АНА-МПА, цитирана от БТА.

В магазините ще се допуска най-много един човек на всеки 25 квадратни метра търговска площ  и повече от 20 души общо, като работното време на обектите ще се удължи.

Междувременно страни като Германия и Франция засилват ограниченията. Вижте повече в следващата статия:

 

Тежки ограничения във Франция: затварят и училищата