Общество

Японското кино е изправено пред случаи на #MeToo

Обвинения бяха отправени и срещу Шион Соно - режисьор с отличие от Международния филмов фестивал в Берлин.

Японското кино е изправено пред случаи на #MeToo

снимка: Wikimedia Commons/  Toyogeki Movie in ToyookaHyogo prefecture, Japan.

В японската филмова индустрия се разраства криза на случаи на #MeToo, предаде Асошиейтед прес. Петиция, подписана от водещи имена, сред които носителят на "Златна палма" от кинофестивала в Кан Хирокадзу Корееда, носителят на наградата на журито в Кан Коджи Фукада и режисьорката на "Под небето" ("Under the Sky") Мива Нишикава, изразява възмущение от сексуалното насилие.

"Тези действия са непростими", се казва в изявлението, което отправя призив за прекратяването им.

Всичко започва когато премиерата на два филма на Хидео Сакаки - "Mitsugetsu'' и "Hazard Lamp", е отменена внезапно, след като японското списание "Шукан буншун" съобщи за обвинения в сексуално насилие от няколко жени.

Продуцентската му компания осъди сексуалното насилие и обяви, че Сакаки е напуснал. В изявление до феновете и колегите си режисьорът се извини за отмяната, като същевременно отбеляза, че в съобщението им неточности, но без да уточни какви са те, предава БТА.

Актьорът Хока Киношита преустанови кариерата си, след като две жени го обвиниха, че преди десет години е искал да осъществи сексуален контакт  с тях против волята им. По-рано тази седмица беше излъчен телевизионен драматичен сериал, в който всички негови сцени бяха изрязани.

"Не мога да застана пред вас и да продължа с работата си в индустрията след това, което направих, и ще си взема отпуск за неопределен период от време", заяви Киношита в изявление.

Обвинения бяха отправени и срещу Шион Соно - режисьор с отличие от Международния филмов фестивал в Берлин.

Соно, който режисира филмите "Himizu" и "Cold Fish" се извини, но не призна вината си. Вместо това той обеща да предприеме действия срещу "Шукан джосей" - списанието, което съобщи за твърденията, че е упражнил сексуално насилие над няколко жени.

Не е изненадващо, че движението #MeToo е широко разпространено в страна, която се нарежда на 120-о място по равенство между половете, далеч зад други държави от Г-7, според проучване на Световния икономически форум.

Наскоро филмът "Drive my car", режисиран от Рюсуке Хамагучи, спечели първия "Оскар" за Япония от 13 години, но времето, в което това се случва, не е особено благоприятно.

Режисьорите, подписали петицията, споделят, че проблемът е дългогодишна публична тайна в света на кинопроизводството. Това, което се променя е, че жертвите започват да говорят, вместо да се страхуват.

Когато филмовите професии са толкова конкурентни - не само пред, но и зад камерата, проблемът е наистина сериозен.

Изявлението на Корееда и други режисьори, които осъждат сексуалните посегателства, подчертава, че филмите не могат да бъдат правени самостоятелно и изискват екип. Това означава, че хората с власт трябва да уважават всеки като партньор, отбелязват от гилдията.

Случаи на #Metoo разтревожиха Израел