Общество

Защо местата в детските градини никога не стигат?

И какво правят градове като София, за да решат проблема?

От "Спаси София" алармираха, че след 2014 г. броят на новооткритите места в детските градини в София драстично намалява. Въпреки добрия старт през първите години на управлението на Йорданка Фандъкова, когато средно са били разкривани по около 550 нови места всяка година, 2017 и 2019 година демонстрират особено тревожна липса на повишаване на местата.

През изминалия мандат на кметицата (2016 – 2019) са били открити само 850 места. Оказва се, че Общината не може да запълни постоянния недостиг на около 10 000 места, тъй като строителството е със затихващи функции. 

"Докато кметът продължава да гастролира по студията, говорейки как неин приоритет е образованието, родителите продължават да бъдат принудени да плащат по 800 лв. всеки месец за частна детска градина, да отлагат връщането си на работа или да се спасяват, ангажирайки роднини", заявяват от "Спаси София". Според тях обещаните от премиера "стотици милиони левове" няма да помогнат, тъй като проблемът се корени в "гнилото управление" на София.

Според част от коментиращите граждани огромна част от проблема идва от новите квартали и липсата на развита инфраструктура там. Други смятат, че тази политика цели увеличаването на броя на частните детски градини, които да облагодетелстват частни инициативи. Някои коментиращи пък твърдят, че проблемът не в това, че ще има повече частни градини, а дали до тях ще бъде даден достъп чрез ваучери. 

 

Кметът на район "Средец" срещу масивна сграда на мястото на хотел "Рила"