Списанието

Да бъдеш Тиери Мюглер

Списанието

Текст на Краси Генова, публикуван в брой 3 на сп. Момичетата от града. 

***

Първата европейска ретроспективна изложба на френския моден дизайнер Тиери Мюглер се очакваше с голям интерес още от късно лято, когато се появиха първите официални новини за предстоящото събитие. Причината – Тиери Мюглер, който от няколко години се представя с новото си име и самоличност – Манфред, избягва светските изяви и след трансформацията в личен план страни от директни срещи с публиката, журналистите и колегите си. Най-често може да бъде открит в два от любимите си фитнес салони в артистичния парижки квартал „Маре“, където живее с партньора си и любимото си куче, както и в кварталните барове. „Дълго време имах проблем да приема новата си самоличност. Манфред е моята късно открита природа на силен мачо с душа на жена. Не съм крил никога хомосексуалността си, нито пък връзките в живота си, но Тиери определено беше по-деликатният и чувствителен профил на моето истинско аз. С Манфред открих истинското си аз и благодарение на тази изложба имам възможността да го споделя с всички вас!“, коментира на откриването на изложбата в Ротердам френският котюрист.

В експозицията са проследени всички важни фази в кариерата му на моден дизайнер – прет-а-порте и откутюр, както и работата му като режисьор на музикални клипове, фотограф и парфюмерист. Дебютът на изложбата се случва най-напред през март в Монреал, където местният Музей на декоративните изкуства и „Къща Мюглер“ сглобяват пъзела на професионалния му живот и представят резултата си пред публика. Успехът провокира Мюглер и екипа му да потърсят партньори и в Европа и когато получават покана от музея в Ротердам, залагат на професионализма на кураторите там и значимостта на пространството в световен аспект. Избират най-добрата платформа за представянето на внушителния брой тоалети, проследяващи кариерата на Мюглер в модата – 150 творения, създадени в дълъг период от време – 1977 – 2014 г. В селекцията са включени и показани за първи път аксесоари, костюми за спектакли, концерти и пърформанси, видеоклипове, документални филми, откъси от интервюта с хора, с които съдбата е срещала Мюглер в един или друг аспект.

Любопитен акцент в мащабната ретроспектива са фотографиите на истински легенди, заснели колекциите му за модни издания. Сред тях Ричард Аведън, Ги Бурден, Хелмут Нютън, Хърб Риц, Доминик Айзерман и Давид Лашапел. Специално избраните документални кадри показват и най-красивите жени на планетата в тоалети, изработени специално за червения килим от маестро Мюглер.

„През целия си живот съм бил вдъхновен и провокиран от най-красивото същество на земята – човека." 

"Използвал съм целия арсенал от средства, с които разполагам, за да подсиля неговата сила, чар, магнетизъм и магия, затова дефилетата ми се превръщаха в сцена, на която триумфираше тази божествена искра, заложена в човека. Когато започнахме преговорите за тази изложба, бях скептичен. Причината – не съм от хората, които се взират в миналото си, но директорката на Музея за изящни изкуства в Монреал – Натали Бондил, ме изненада с предложението си за артистичен спектакъл. Как можех да откажа на такава покана?!“, коментира в прессъобщението по повод експозицията Манфред Тиери Мюглер. 

Има още...


Артистът

Тиери Мюглер е роден в Страсбург преди 70 години, но сам признава, че истинският му живот, или така нареченото пробуждане, както той го нарича, започва през 2003-та, когато напуска своята компания, модата и миналото на Тиери Мюглер, за да прегърне новия живот, свободата и артистичните приключения с името Манфред Мюглер. „Исках да прекъсна всичките си връзки със света, който познавах преди и който ме познаваше в предишната ми форма. Нямах нищо общо вече нито с Тиери, нито с модата, нито с хората, с които работех преди това. Осъзнах, че в модата отдавна не ми е интересно. Видях безкрайната свобода, която предлагат фотографията, режисурата, сценичните спектакли. И започнах да експериментирам с всяко едно от тях!“, спомня си резкия завой в кариерата и живота си мъжът, който затваря завинаги главата „Тиери“, за да отвори епохата „Манфред“ в своя живот. И докато в компанията, която носи предишното му име, плахи опити да продължи започнатото прави стилистът Никола Формичети, Манфред започва да консултира певицата Бионсе за световното й турне през 2009-а, създава тоалети за няколко от спектаклите на световния Cirque du Soleil и снима няколко реклами за парфюмите, които носят името на неговия бранд.

Всъщност музиката и балетът никога не са му били чужди. Още като дете посещава балетна трупа. Дори е на път да инвестира цялото си време и същество в кариерата на балетист, докато сценична травма не слага край на плановете му за кариера ала Баришников. Тогава идва ред на модата, музиката и театъра. Режисира прочутия клип на Джордж Майкъл Too Funky, в който се появяват някои от най-красивите жени в света по онова време, прави сценографията и костюмите на театралната постановка „Макбет“ в „Комеди Франсез“ и режисира кампанията за своя най-продаван аромат – Alien.

Донякъде и така се чувства през цялото време – като извънземно в компанията на местните жители на планетата Земя. „Когато бях Тиери, се чувствах непълноценен. Започнах да се занимавам активно с бодибилдинг, за да прегърна силната си мъжка страна, която ми даде стабилна основа, за да изразя деликатната си нежност!“

Специалистите

„Работата на Тиери Мюглер като моден дизайнер е подчертан авангард. Има силно изявено влияние от архитектурата, от хиперболизирането на женските образи, сюблимиране на женските форми. Тиери Мюглер е творец, който смело интерпретира заложеното от природата многообразие на видовете и го вкарва в театрален контекст, при това без да загубва нито от актуалността си, нито от съблазънта си!“, коментира кураторът на проекта „Тиери“ Максим Лорио.

 

По стъпките на Джакомо Пучини