Изкуство

„Случаите на Корморан Страйк” на Дж. К. Роулинг вече са минисериал

Историите следват тези от двете книги.

„Случаите на Корморан Страйк” на Дж. К. Роулинг вече са минисериал

BBC One и Cinemax стоят зад адаптирането на историте за британския детектив на Дж. К. Роулинг в минисериал от 7 епизода, който вече можем да гледаме по HBO GO.

Ако не сте чели историите, Страйк е ветеран, понастоящем частен детектив с малък офис в Лондон. Странник с характер, накуцващ и по свой начин обаятелен, той разследва случаите си с проницателност, за която помага и опитът му като военен. Там, където полицията е в задънена улица, темерутът Страйк се оказва незаменим.

Историите следват тези от двете книги на Роулинг (на български са издадени от „Колибри”), но не се развиват по една на епизод: „Зовът на кукувицата” (1-3), „Копринената буба” (4-5), „В служба на злото” (6-7). Тoм Бърк е в ролята на Корморан Страйк, а в ролята на асистента му Робин Елакот е Холидей Грейнджър.

Епизодите са заснети изцяло около Лондон, което допринася за автентичната атмосфера, и са в характерния британски разказвателен стил. Дж. К. Роулинг има участие в адпатирането на книгите си, като тук е един от продуцентите.

Епизодите ще могат да се гледат и по телевизионния канал CINEMAX – по епизод на седмица в поредни съботи. Първият беше излъчен на 2 юни от 21:50 ч.