Нещо очаквано

Бързай бавно

Основателят на Slow Food e в България

Бързай бавно

Когато през 1986 г. веригата за бързо хранене „МакДоналдс” отваря врати в Италия, няколко души, сред които е Карло Петрини – журналист и писател, излизат на едно от най-оживените места в Рим, Piazza di Spagna, за да почерпят туристите със семпли италиански спагети в знак на протест. Едва ли някой си е представял, че днес той ще е ръководител на международното движение „Slow Food International”, в чието сърце стои старата италианска идея за „доброто хранене” – обвита във философията на организацията, тя означава, че всеки човек има право на достъп до хубава, чиста и справедливо произведена храна.

Идеите на това движение от няколко години са вече активно и в България и тази седмица Карло Петрини ще представи лично книгата си „Хубаво, чисто, справедливо: Основи на философията на Slow Food” (изд. Жанет 45) пред читатели. Срещата с него в София е на 16-и март (Vivacom Art Hall), а в Пловдив на 17-и март (Студио на Радио1, Пловдив).

 

 

Италианците са може би най-подходящата нация за иницииране на подобно световно движение и никак не е чудно, че именно италианец е в основата му.

Често се казва, че италианците са измислили готвенето и това не е случайно – на полуострова животът е от векове концентиран предимно в малката общност, социалните събития и свободното време често се въртят около храненето. Хората също така са много привързани към продукта на земята им и са сравнително културно резистентни към внесени отдалеч или нови хранителни продукти. Този начин на живот се оказва застрашен от идеята за модерност и хора като Карло Петрини правят запазването на културните, исторически и социални традиции своя мисия.

30 години по-късно тя вече е доста по-далеч от противопоставянето на неизбежни влияния. Днес „Slow Food International” е голяма, влиятелна екологична организация, а Карло Петрини е италианецът, който присъства в топ 50 на личностите, които могат да променят света.

Насърчаването на хранене с традиционни, пресни, сезонни, местни продукти има и по-широк смисъл от чисто здравословния и културен аспект. Добрата храна е, освен чиста, и справедливо произведената храна. Движението подкрепя малките и средни земеделци и производители, които вярва, че трябва да имат достоен стандарт на живот.

Едно от важните послания на “Slow Food International” е, че Земята стига за всички и не е нужно да се увеличава индустриалното производство, за да се изхранва човечеството. Храната просто не е разпределена равномерно. Западният индустриален модел произвежда евтина храна, която вреди на местните пазари, особено в развиващите се страни, където местните производства не са крупни или субсидирани. Ето защо  „Slow Food International” развиват и застъпнически и законодателните инициативи, подкрепящи местните производства.

Едно нещо повлича друго и днес организацията наблюдава на „радара си” горещи теми, като климатичните промени, биоразнообразието, темата за ГМО, здравно и кулинарно образование и т.н.

[[quote:0]]

Карло Петрини има с какво да се гордее. От деня, в който раздава спагети в центъра на Рим, до превръщането му в авторитетен глас в глобалната политика, той е истински визионер и мотиватор на хиляди хора по света. Охлювът (символ на движението) е бавното знание, което постепенно достига до все повече хора, но е устойчиво и в крайна сметка ще доведе до необходимите промени. Според нас - дори по-бързо, отколкото очакваме.

Ако искате да се запознаете по-подробно с движението и да се присъедините, можете да го направите тук

Всички подробности за предстоящите участия на Карло Петрини в София и Пловдив можете да научите тук.