Изкуство

"Вражда: Бети и Джоан" – епично начало!

Отдавна не бях гледала нещо толкова перфектно!

"Вражда: Бети и Джоан" – епично начало!

[[more]] Отдавна не бях гледала нещо толкова перфектно – от пепелника на Джоан Крофърд до Стенли Тучи като Джак Уорнър, във "Вражда: Бети и Джоан" всичко и всички са си по местата! Филм, който освен с гениалния си каст изпъква и със страхотен продуктов дизайн, кинематография, сценарий и режисура. Не е нужно да се гледа повече от един епизод, за да стане ясно, че сериалът ще е сред фаворитите за "Златен Глобус" и "Еми".

Историята зад сцената на снимките на "Какво се случи с Бейби Джейн", където участват двете актриси, Бети Дейвис и Джоан Крофърд, и отключването на "вражда в библейски пропорции" между тях, е механизмът, който ни пренася в епохата на големите студиа, зависимите актьори, безпощадната реалност за актрисите след 40, лукса, клюките, изневерите, конкуренцията, адаптирането и оцеляването в Холивуд.

Ето и няколко първи впечатления от началото:

 

Сцената с Мерилин Монро

По време на връчването на "Златен глобус" на Мерилин Монро за "Някои го предпочитат горещо" (1960) Джоан Крофърд, пушеща и подпийнала, казва за нея: "И аз имам хубави цици, но не ги демонстрирам под носовете на всички!". Това е малко въведение към онова, което ще видим по-късно – неприязън, огорчение към отминаващото време, залязване на старите звезди, настъпване на новите, "вулгарни и неморални".

 

Джуди Дейвис като Хеда Хопър

Джуди Дейвис играе една от най-властните жени в историята на Холивуд – страховитата журналистка Хеда Хопър, едно нищожество, правещо всичко възможно, за да изрови най-жълтите новини и цитати, с които държи цялата индустрия зависима с десетилетия. По това време нейната колонка е всесилна, ето защо вратите на всички звезди са широко отворени за нея без покана, за да изкопчва тя възможно най-пошли самопризнания, с които звездите доброволно да стоят в капана й.

 

Стенли Тучи като Джак Уорнър

Дори споменаването на Бети Дейвис е достатъчно Джак Уорнър да изпадне във впечатляваща истерия, изиграна брилянтно от Стенли Тучи. Той отказва да работи с Бети, която е имала дързостта да развали договора си със студиото от 1936 г. – първата жена, несъгласна с крайната актьорска зависимост от студиата. За съжаление, Уорнър е последната надежда на Робърт Олдрих (Алфред Молина) да даде живот на "Какво се случи с Бейби Джейн", така че няма начин той да бъде заобиколен.

 

Появата на Катрин Зита Джоунс като Оливия де Хавиланд и Бети Дейвис като Джоан Блондейл

Първият епизод започва с wow ефект – Катрин Зита Джоунс играе Оливия де Хавиланд, разказваща спомените си пред невидимата камера на документален филм. "Те се мразеха петдесет години, заради което всички ги обичахме." По-натам е и интервюто на Джоан Блондейл – един начин да се отвори сюжетът и да се даде повече исторически контекст.

 

Джоан и Бети

В първия епизод Джоан, която не е работила от три години, трябва сама да намери проект, по който да работи, ако иска да играе нещо различно от бабата на Елвис. Нейната асистентка Мамасита попада на книгата "Какво се случи с Бейби Джейн". Джоан започва да търси начин как от историята да стане филм, преглъщайки неизбежното – най-добрият партньор за филма е омразната й Бети Дейвис. Впечатлява всъщност нейната прозорливост към индустрията, осъзнаването, че трябва да намери съюзник, с който да се върне на небосвода на холивудските звезди. Това, което липсва на Джоан, е обективната преценка за отминаващото време – тя все така иска да бъде звезда, да е секси, привлекателна, млада за почитателите си. Бети, от своя страна, е актриса – тя иска да играе, да печели Оскари, като е наясно, че пътят преминава през скъсване със звездния млад образ завинаги.

Първият епизод е повече за Джоан, отколкото за Бети. Джесика Ланг (Джоан) има като че ли малко повече на кантара, но това е само на пръв поглед. Разбираме повече за нейната героиня, душевните й страдания, желанието да бъде призната най-после като добра актриса от своите колеги. Сюзън Сарандън (Бети) има по-малко, по-къси сцени, но пък изключително силни моменти. Нейните мотиви не са докрай разкрити, не се разбира напълно какво стои зад нейната неприязън към Джоан, какви са вътрешните й дилеми.

Честно казано, ако имам един Златен глобус и трябва да го дам на една от двете, предпочитам да го хвърля в реката. И двете са великолепни!