Начин на живот

Реколтата от шардоне е застрашена

Това се превръща в пролетна „класика“

Реколтата от шардоне е застрашена

Снимки: Instagram

В първите дни на април леден вятър нахлу в северните части на Франция и лозята ѝ. В Бургундия и в Шампан лозарите бързо се организираха за борба срещу ниските температури, на места под минус 5 градуса. Това се превръща в пролетна „класика“. При затоплящ се климат лозите започват да растат много рано, излагайки се опасно на пролетни студове. Огромни проблеми създава шардонето – доста ранен сорт, ключов за тази част на страната.

Сред най-засегнатите лозя са в Бургундия и особено Шабли. „Станахме жертва на най-лошата конфигурация: температурата спадна точно след дъжд, имахме слана и влажност“, обясни Стефани Курто от именията Courtault и Michelet. „Още е рано да се прави равносметка, но 40 до 50% от пъпките могат да бъдат засегнати“.

Производителите успяха да защитят част от своите парцели, използвайки техниката на пръскане. Когато навън падне под нулата, водата се пръска върху пъпките. Това създава защитна ледена обвивка. Парадоксално, но ефективно.

В Шампан температурата падна до минус 7 градуса. Слизания под нулата и валежи от дъжд и сняг се очакват още поне около седмица. Поради това Комитетът по шампанското реши да изчака, преди да направи първоначална оценка на щетите.

Само 2% от повърхностите в Шампан са защитени чрез активни процеси срещу замръзване. Има три вида. На първо място чрез изгаряне: на газ, мазут или биомаса. Като част от сертификацията за устойчиво лозарство, в региона се препоръчва само изгарянето на биомаса заради неутралния въглероден отпечатък.

Както в Бургундия, и тук лозарите могат да пръскат вода, която да замръзне около пъпките и да ги защити. Третата активна техника е използването на вятърни турбини. Тя работи само когато студеният въздух се събира на земята, близо до пъпките, а по-топлите въздушни слоеве остават по-нависоко. И накрая – съществуват пасивни средства за защита: късно подрязване и връзване, косене на тревисти парцели за ограничаване на влажността или дори липса на обработка на почвата през чувствителни периоди.

Автор: Никола Стойнов

 

Франция предлага багетата да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО